Jongeman uit Moerkerke fietst met zijn vriendin 5.200 kilometer voor het goede doel

14/07/17 om 07:54 - Bijgewerkt om 07:53

De 30-jarige Bastien uit Moerkerke (Damme) fietste samen met zijn vriendin maar liefst 5.200 kilometer door de Verenigde Staten voor het goede doel. Ze deden dat in amper 39 dagen. "Gemiddeld deden we zo'n 140 kilometer per dag", zegt Bastien.

Jongeman uit Moerkerke fietst met zijn vriendin 5.200 kilometer voor het goede doel

Bastien Hoste en zijn vriendin Tarryn Wickins. © TLG

Bastien Hoste (30) en zijn vriendin Tarryn Wickins (31) hebben er een huzarenstukje op zitten. De twee fietsten in 39 dagen tijd vanuit New York tot in Seattle. Hun kilometerteller klokte woensdag uiteindelijk af of 5.200 kilometer. "De eerste week was het zwaarst", vertelt de jongeman uit Moerkerke. "Dan doet alles pijn en is alles stijf. Je lichaam lijkt even tegen te spruttelen. Maar daarna geraak je in een soort routine en rijd je op automatische piloot."

Niet lang getwijfeld

Bastien en Tarryn, een Zuid-Afrikaanse met een Brits paspoort, wonen samen in Londen. Toen ze op het idee kwamen om hun trip te maken, waren ze amper vijf maanden samen. Maar om van terugkrabbelen geen optie te maken, boekten ze onmiddellijk hun vliegtickets naar Amerika. "Ikzelf zat vroeger in het nationale roeiteam en Tarryn liep triatlons", zegt Bastien. "Het competitieve lieten we allebei achter ons, maar we voelden wel dat we daardoor aan een nieuwe uitdaging toe waren. Toen het idee om door de Verenigde Staten te fietsen geopperd werd, hebben we eigenlijk niet lang getwijfeld."

Delen

De wind blaast in de Verenigde Staten zowat altijd in de omgekeerde richting

Het koppel besloot al snel om de indrukwekkende trip niet puur voor hun plezier te maken. Ze koppelden namelijk ook een goed doel aan hun initiatief. "Tarryn haar moeder stierf dertien jaar geleden aan borstkanker", zegt Bastien. "Die ziekte houdt ons daarom uiteraard wel bezig. Vandaar dat we besloten ome onze trip aan Breast Cancer Now te koppelen. Die organisatie houdt zich bezig met alles wat met borstkanker te maken heeft." Via een fundraising haalde het koppel op die manier al meer dan 3.300 pond (3.740 euro, red.) op. 39 dagen geleden begonnen ze aan hun trip. Potten, pannen, slaapzakken, een tent... Ze hadden het allemaal mee op hun fiets. De bagage per fiets woog dan ook al snel zo'n 30 kilo. In New York vatten de twee tortelduifjes hun trip aan. "We reden van de Oost- naar de Westkust", duidt Bastien. "Slapen deden we ofwel in onze tent ofwel in kleine motels die we tegenkwamen."

Rising Sun

Door te kiezen voor een route van het Oosten naar het Westen maakte het koppel het zichzelf niet bepaald gemakkelijk. "De wind blaast in de Verenigde Staten namelijk zowat altijd in de omgekeerde richting", zegt Bastien. "We hadden dus bijna de ganse trip tegenwind. Eén dag was het zelfs zo erg dat we twaalf uur aan een stuk moesten fietsen. Het werd pikdonker en we beseften zelfs niet meer of we bergop of bergaf reden. Maar we moesten doorgaan, want de camping waar we heen gingen was de enige in de buurt." Al blikken de twee onverdeeld positief op hun reis terug. "We zaten al die tijd op elkaars lip, maar dat heeft ons enkel dichter bij elkaar gebracht", zegt Bastien. "We hebben fantastische dingen gezien, zoals de zogenaamde Rising Sun in het Glacier National Park. Dat was voor ons echt het hoogtepunt. Dat ging goed omhoog, maar door het fenomenale uitzicht merkten we daar zelfs niets van."

Wie het koppel en Breast Cancer Now nog een laatste duwtje in de rug wil geven, kan dat doen op deze website. Voor meer info kan u ook terecht op hun Facebookpagina.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!