Jongeman uit Ieper sterft op de verjaardag van zijn moeder

09/06/17 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:18

Een 63-jarige vrouw uit Ieper verloor haar jongste zoon pal op haar verjaardag. De alleenstaande moeder moet afscheid nemen van de 19-jarige Jimmy. "Hij leerde iedereen om positief te zijn", zegt ze met een krop in de keel.

Jongeman uit Ieper sterft op de verjaardag van zijn moeder

Jimmy stierf aan een longembolie op het voetpad voor zijn huis. © TLG

"Vrolijk zal mijn verjaardag nooit meer zijn, vrees ik." Nadine Troosters (63) uit Ieper verloor haar 19-jarige zoon Jimmy op haar verjaardag. De jongeman stierf aan een longembolie op het voetpad voor hun huis. "Ik bleef maar berichtjes met felicitaties krijgen", zegt ze. "Tot ik de mensen echt vroeg om ermee op te houden. Want Jimmy was dood." Nadine en haar zoon Jimmy waren al 19 jaar onafscheidelijk. Jimmy was dan ook een beetje haar zorgenkindje. Hij had het syndroom van Down en was bovendien autistisch. "Hij kon niet spreken en zag slecht", vertelt Nadine. "Hij mocht geen minuut alleen gelaten worden. Ik heb altijd thuis voor hem gezorgd. De band die wij hadden valt met geen woorden te beschrijven."

Longembolie

Maar vorig jaar in augustus kregen Nadine en Jimmy opnieuw een zware klap te verwerken. De dokters ontdekten toen dat de jongen leukemie had. De start van opnieuw een lange lijdensweg. "Hij werd onmiddellijk in het UZ in Gent opgenomen", zegt Nadine. "Daar kreeg hij onmiddellijk zware behandelingen. Maar de laatste maanden bouwden ze dat af omdat hij op de goeie weg was." Maar de hoop bleek helaas van korte duur. Want op 23 mei werd Jimmy wakker met gezwollen benen. Nadine wilde hem onmiddellijk naar het ziekenhuis brengen, maar eenmaal op het voetpad kreeg hij een longembolie. De hulpdiensten reanimeerden hem nog een uur lang, maar voor Jimmy kon geen hulp meer baten. De tiener werd zaterdag begraven.

Delen

Het laatste jaar heb ik alles laten vallen voor hem

Maar veel tijd om te rouwen lijkt Nadine niet te krijgen. De financiële donderwolken lijken zich namelijk op te stapelen boven het hoofd van de alleenstaande mama van vier kinderen. Bovendien is ze zelf invalide en leeft ze van een invaliditeitsuitkering. "Het laatste jaar heb ik alles laten vallen voor hem", zegt ze. "Ik ging op en af naar Gent en heb in die periode wel wat schulden opgebouwd. Jimmy was op dat moment nu eenmaal het enige wat telde voor mij." Bovendien kon Nadine door Jimmy's medische voorgeschiedenis geen beroep doen op een stevige verzekering. Ze zal dan ook heel wat ziekenhuiskosten uit haar eigen zak moeten betalen. "Mogelijk zal ik nog wat kunnen recupereren omdat het wel degelijk om kanker ging bij Jimmy", zegt ze. "Maar de eerste zes maanden van de behandeling zal ik sowieso moeten betalen. En dat is voor mij echt heel zwaar."

Positief blijven

Om haar te steunen sprong vriendin Martine Verstraete (58) uit Nieuwpoort in de bres. Zij richtte een crowdfunding op om Nadine te helpen en om Jimmy een waardig afscheid te geven. "Iedereen is ongelooflijk lief", zegt Nadine. "En het afscheid was echt prachtig. De begrafenisondernemer heeft me gezegd dat ik in stukken mag betalen en gaf me een korting van 250 euro toen hij ons verhaal hoorde. Ik ben hem dan ook enorm dankbaar." Nadine probeert het immense verdriet een plaatsje te geven en wil positief blijven. "Want als er iets is dat Jimmy aan iedereen die hem gekend heeft meegaf, is het dat wel. Ondanks al zijn tegenslagen is hij altijd een vrolijke, positieve jongen geweest."

(TLG)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!