Jonge zwemmers eren olympisch kampioen Frederik Deburghgraeve

Vrijdag kwam niemand minder dan Fredje Deburghgraeve langs. © SM
Stijn Moerman

Deze week vond in het Spillebad in Roeselare een zwemomnisportkamp plaats. Vrijdag kwam niemand minder dan Fredje Deburghgraeve langs.

Tijdens de komst van Fredje Deburghgraeve werd er een nieuwe banner onthuld ter ere van de olympische kampioen van Atlanta 1996.

De kinderen waren alvast vol bewondering voor de Roeselaarse olympische kampioen. Twintig jaar na zijn gouden medaille op de Olympische Spelen in Atlanta is Fredje Raketje nog altijd niet vergeten. “Het is uiteraard plezant om erkenning te krijgen in het Spillebad, het zwembad waar ik jaren aan een stuk dag na dag in het water lag. De banner is een leuke verwijzing, maar ook een pijnlijke. Het is al 20 jaar geleden”, lacht Frederik.

Met de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wordt Fredje weer vaak aangesproken over zijn prestatie. “Het is leuk om te merken dat de mensen het nog niet vergeten zijn en mij erover aanspreken. Zo vertelde iemand dat hij thuis speciaal een fles champagne had geopend om mijn medaille te vieren. Plezante verhalen.”

De Roeselaarse kampioen volgt de Spelen in Rio met één oog en had de medaille van Pieter Timmers blijkbaar voorspeld. “En ik had zelfs gezegd dat hij zilver zou halen. Ik weet tot wat hij in staat is en in het beste geval was zilver zeker mogelijk. Details maken het verschil op dat niveau. Alles moet perfect samenvallen in die finale en dat is nu gebeurd. Een prachtige prestatie.”

(SM)