“Jonge studente uit Sijsele ‘s nachts in Brugge met smoesje in zogegezegde ‘taxi’ gelokt”

Jürgen Van Tomme op de plaats waar hij de jonge vrouw oppikte. © MM
Redactie KW

Hebben twee mannen afgelopen weekend in Brugge geprobeerd jonge vrouwen in hun wagen te lokken door zich als een taxi voor te doen? Volgens taxichauffeur Jürgen Van Tomme (50) alvast wel. Hij pikte een slachtoffer op in de Langestraat en bracht haar veilig thuis.

“Ze was volledig in paniek en vertelde hoe de mannen ook nog andere vrouwen in hun wagen probeerden te krijgen. Gelukkig kon ze tijdig uit de wagen ontsnappen”, foetert Jürgen, die erop hamert alleen erkende taxibedrijven te vertrouwen.

Het was zondagochtend vroeg toen Jürgen Van Tomme (50), al vijf jaar lang in dienst bij Taxi Snel, een oproep kreeg van zijn centrale om een jonge vrouw op te pikken aan de hoek van de Kruispoortbrug en de ING-bank in de Langestraat. Wat hij uit haar mond te horen kreeg, sloeg Jürgen helemaal met verstomming. De vrouw wou na een nachtje stappen in jeugdhuis Bauhaus omstreeks 4 uur huiswaarts keren. Toen ze stond te wachten, passeerde een rood voertuig traag voorbij haar. “Zo vertelde ze het toch tegen mij achteraf”, getuigt taxichauffeur Van Tomme.

Twee mannen spraken de jonge studente uit Sijsele, die studeert in Gent, aan. Toen de studente vroeg of zij de taxi waren die ze had gebeld, knikte het duo instemmend. “De andere taxi kan niet komen door de defecte Kruispoortbrug. Wij komen hem vervangen. Stap maar in”, vertelden de mannen haar. De vrouw vertrouwde het zaakje niet helemaal en vroeg waarom ze met twee waren. Na een ietwat vreemde uitleg stapte ze toch de wagen binnen.

Weggelopen

Al snel zou duidelijk worden dat de mannen de twintiger niet zomaar thuis zouden afzetten. In de wagen was geen enkele taximeter te bespeuren. Ook een tarievenlijst binnenin ontbrak. Toen het duo na enkele honderden meters opnieuw stopte bij twee jonge vrouwen en hen aansprak, besloot de studente weg te lopen. Ze vluchtte uit de wagen en liep terug naar de plaats waar haar echte taxi haar zou oppikken. “Op het moment dat ik aan de overkant stond te wachten voor het rode licht zag ik plots de rode wagen aan hoge snelheid en in verboden richting over de nog werkende Kruispoortbrug wegvlammen. Toen ik enkele ogenblikken later de Langestraat binnen kwam gereden, zag ik de jonge vrouw in paniek teken doen”, vertelt taxichauffeur Jürgen Van Tomme. Eenmaal de studente veilig in de echte taxi zat, deed ze haar hele verhaal.

Klacht indienen

“Vrijwel meteen heb ik haar geadviseerd om klacht in te dienen tegen onbekenden. Ze had echter te veel schrik van de reactie van haar ouders en liet verstaan dat ze het voorval meer dan waarschijnlijk zonder gevolgen zou laten“, gaat Jürgen verder. Hoewel de taxichauffeur beaamt dat het niet verstandig was van de vrouw om op het aanbod in te gaan, hoopt hij dat er toch nog een staartje aan de zaak komt.

“Ik twijfel om zelf klacht in te dienen bij de politie en zo de bal aan het rollen te brengen. Al zal het uiteindelijk van haar persoonlijk afhangen of er gevolg wordt gegeven aan de zaak of niet. Ik roep alvast iedereen op om – vooral ‘s nachts – uit je doppen te kijken en enkel erkende taxibedrijven te vertrouwen.”

Bij de politie waren ze maandag niet op de hoogte van het voorval. “Op dit moment is er geen klacht ingediend. Er loopt dan ook nog geen onderzoek”, klinkt het.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier