Jonge priester stopt: “Niet langer gelukkig in celibaat”

Vincent Duyck in de kerk van de Bosmolens, waar hij op 26 augustus 2006 tot priester werd gewijd. © Foto Frank
Redactie KW

Vincent Duyck, de 34-jarige jongeman die tien jaar geleden op de Bosmolens als enige in ons bisdom tot priester werd gewijd, kondigde vorig weekend aan zijn parochianen in Brugge aan dat hij zijn priesterambt neerlegt.

Vincent Duyck werd op 15 juni 2008 aangesteld binnen de overkoepelende pastorale eenheid ‘Emmaüsparochie’, toen nog ‘federatie Sint-Andries-Sint-Michiels’. Vorig weekend kondigde hij tijdens de verschillende misvieringen zijn ontslag aan. Dat hij uit zijn ambt treedt, was ‘een persoonlijke beslissing’, aldus priester Duyck. “En ze is er niet zomaar, eensklaps, gekomen. Er zijn jaren van zoeken en worstelen, van twijfelend aftoetsen aan vooraf gegaan.”

Geëvolueerd

De reden waarom hij nu zijn functie als priester neerlegt, is volgens Vincent Duyck tweevoudig. “Ten eerste heb ik ervaren dat mijn eigen spiritualiteitsbeleving in de voorbije jaren sterk geëvolueerd is. Ik voelde me al langere tijd niet meer thuis in de rol van voorganger en priester binnen de katholieke Kerk, en dan is het volgens mij ook niet langer zinvol om die rol op te nemen. Ten tweede heb ik ook in mijn persoonlijk leven veranderingen ervaren. Ik voelde mij niet langer gelukkig binnen het verplichte celibaat.”

“Ik voel me sinds lang niet meer gelukkig binnen het bindende celibaat.”

Zijn “eerlijke beslissing” was, dixit Vincent Duyck, geen eenvoudige beslissing. “Zowel voor mezelf, als tegenover mijn parochiegenoten. Ik begrijp dat veel mensen met vragen zitten, maar ik kan die nu onmogelijk allemaal beantwoorden. De beslissing, en het feit dat ik die maandenlang met niemand van jullie kon delen, heeft het uiterste van mij gevraagd en ik ben nu eerst toe aan een tijdje rust.”

Vincent Duyck werd in 2010 opgevoerd in Koppen, als ‘frisse jonge wind’ in het Vlaamse priesterlandschap na Vangheluwe. Toen hij in 2006 in Izegem tot priester werd gewijd, nota bene door de verguisde Brugse bisschop, was hij amper 24. “De wijding zelf blijft voor mij een mooie herinnering, maar nu hangt er wel een donkere schaduw over”, zei hij in die bewuste uitzending. Hij sprak toen ook over de belofte van het celibaat die hij tegenover bisschop Vangheluwe aflegde.

Twijfel

Toen hij eind augustus 2006 als enige in ons bisdom tot priester werd gewijd, stak Vincent Duyck niet weg dat zijn roeping en zijn opleidingstijd aan het Grootseminarie in Brugge niet zonder twijfel waren verlopen, niet in het minst wat het verplichte celibaat betreft. In een interview met onze krant vertelde hij toen : Het celibaat geraakte ik wel eens beu… als je daar in een Brugs park die verliefde koppeltjes ziet… En ja, ook het geloof zelf wankelt wel eens. Je ziet medeseminaristen die er de brui aan geven. Je vraagt je af : God, de Bijbel, is daar eigenlijk wel iets van waar ? Die Kerk, waarom hebben de mensen daar zoveel problemen mee ? En die paus dan…! Het is echt wel een worstelmatch, hoor.

(WK/JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier