Jonge oma veroordeeld omdat ze kleinkind weghield bij haar moeder

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft woensdag een geldboete opgelegd aan een 50-jarige vrouw uit Spiere-Helkijn. De vrouw hield haar kleindochter weg bij de moeder. Tot op heden zorgt de oma voor de peuter.

Omdat zowel haar zoon als de moeder van zijn dochter opgepakt waren in een drugszaak, werd een vijfjarig meisje door het Kortrijkse gerecht geplaatst bij haar oma. Dat gebeurde in 2013. De moeder van het meisje ging daar niet mee akkoord. De rechter van Doornik gaf haar in juni vorig jaar gelijk. Ze mocht haar dochter dus van de Doornikse rechtbank opnieuw onder haar eigen hoede nemen.

Getrakteerd op molotovcocktail

Maar de grootmoeder bleef voor het kind zorgen. Ze was bezorgd over de veiligheid van het kind. Haar ex-schoondochter had een nieuwe vriend. “De moeder en haar vriend maakten zich schuldig aan tal van bedreigingen en gooiden zelfs een molotovcocktail naar de woning van mijn cliënte”, stelde meester Jan Leysen, die voor de grootmoeder optrad. De rechter in Doornik was daar volgens hen niet van op de hoogte.

We proberen al jaren kind en moeder te herenigen, maar de grootmoeder legt alles naast haar neer

Maar de strafrechter in Kortrijk oordeelde dat de uitspraak van Doornik wel degelijk rekening hield met de omstandigheden. Daarom werd de grootmoeder alsnog veroordeeld, omdat ze het kind bij haar moeder weghield. Ze moet een boete van 300 euro betalen. Haar ex-schoondochter vroeg 50 euro per dag dat ze haar kind niet zag, maar krijgt enkel een symbolische schadevergoeding van 1 euro toegekend.

“Meisje vervreemdt volledig van haar moeder”

Volgens Dimitri Vantomme, de advocaat van de moeder, lost het vonnis niets op. “We proberen al jaren kind en moeder te herenigen, maar de grootmoeder legt alles naast haar neer. Het enige dat we kunnen doen is opnieuw een strafklacht indienen en hopen dat de grootmoeder dan wel ernstig gestraft wordt. Maar dat zal veel tijd in beslag nemen en ondertussen vervreemdt het meisje volledig van haar moeder.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier