Jonge kok wordt cafébaas: Jonas Clarysse heropent studentencafé Den Bross

"De Brossers waren al twee jaar op zoek naar een nieuw onderkomen. En ik was wel klaar voor een nieuwe uitdaging." © JA
Redactie KW

Studentencafé Den Bross is terug van weggeweest. Jonas Clarysse opent op vrijdag 15 september de deuren van de gloednieuwe keet. “Na twee jaar had studentenclub De Brossers nood aan een eigen café en voor mij is het een nieuwe uitdaging.”

Met de start van het academiejaar opent het gloednieuwe café Den Bross de deuren. “Het café behoudt haar naam en concept, alleen de locatie langs de Doorniksesteenweg is nieuw,” vertelt uitbater Jonas Clarysse (28) uit Harelbeke. De nieuwe cafébaas is kok van opleiding, werkt al elf jaar in de horeca en begint voor het eerst met een eigen zaak. “Dat is toch wel altijd een beetje een droom geweest.”

De Brossers

Twee jaar lang had studentenclub De Brossers geen eigen stamcafé. “Ik kende de studenten al van toen ze nog hun eigen café hadden en ik wist ook dat ze op zoek waren naar een nieuwe cafébaas. Voor deze uitdaging heb ik twee jaar in een Belgisch restaurant op Aruba gewerkt, dat is een heel mooi en zeer leuk eiland maar het is toch een andere cultuur. De manier van werken is helemaal niet te vergelijken.”

“Student Welcome kan zeker ook op ‘t Hoge plaatsvinden”

Binnenkort maakt Jonas dus de switch van kok naar cafébaas. “Als kok moest ik ook al niet vroeg in bed dus dat zal wel geen probleem zijn”, lacht hij. “Alleen mijn wekelijkse duiktraining op dinsdagavond zal ik moeten laten schieten. Maar dat is de horeca. Vroeger speelde ik bowling in competitie maar ook dan heb ik moeten kiezen voor mijn werk.”

Studentenbuurt

“Beneden is er een oppervlakte van 132 m² met een tuin. Het unieke aan het café is een opvallende muurschildering“, zegt Jonas. “Er is een bovenverdieping met een terras voor vergaderingen of cantussen. Maar de ruimte is ook beschikbaar voor bedrijven, in de toekomst misschien zelfs voor feestjes tijdens het weekend.”

Jonas Clarysse in zijn nieuwe café Den Bross.
Jonas Clarysse in zijn nieuwe café Den Bross.© JA

“Ik wil me trouwens niet enkel focussen op de studenten. Zo zullen er ‘s middags broodjes, pastagerechten en croques te verkrijgen zijn. En later zou ik graag met suggesties en seizoensgerechten willen werken. Mijn voorgeschiedenis zal dus zeker van pas komen.”

Toch hoopt Jonas dat ‘t Hoge weer een echte studentenbuurt kan worden. “Vroeger waren er hier zeven cafés op rij, nu nog amper twee. En er waren vaak feestjes op straat. Ik zou graag zien dat de studenten zich deze buurt opnieuw eigen kunnen maken. Ik begrijp dat het Student Welcome Concert doorgaat op het Schouwburgplein omdat men ook op de middelbare scholieren mikt, maar zo’n evenement is volgens mij op ‘t Hoge perfect mogelijk.”

Den Bross opent op vrijdagavond 15 september. Donderdag 21 september vliegen de studenten erin met de Back to Den Bross Party.