Jonge koetshersteller Matthias De koninck (25) onverwacht overleden

© MVN
Redactie KW

De jongeman was naast koetsenhersteller en piloot ook orgelist. Hij kreeg thuis in zijn zetel een hartstilstand en bezweek enkele weken later in het ziekenhuis.

Familie en vrienden moeten donderdag afscheid nemen van Matthias De koninck. De jongeman uit Sint-Kruis bij Brugge werd amper 25 jaar. Hij belandde vier weken geleden in het ziekenhuis nadat hij in de zetel een hartstilstand kreeg. De hulpdiensten reanimeerden hem achttien minuten lang en kregen hem er even weer door. Maar de twintiger had teveel hersenschade opgelopen en stierf afgelopen vrijdag in het ziekenhuis. “Hij had blijkbaar een zwak hart en dat moesten we helaas op deze manier ontdekken”, zegt papa Paul. “Matthias rookte of dronk nooit, maar hij leefde wel keihard. Hij moet opgebrand geweest zijn.”

Matthias rookte of dronk nooit, maar hij leefde wel keihard

En leven deed Matthias inderdaad voluit. Hij was koetsenhersteller en -verzamelaar. Omdat hij door een knieblessure niet meer te paard kon rijden verdiepte hij zich in de wereld van de koetsen. Hij was volop bezig met de uitbouw van zijn eigen koetsenmuseum in de Laconiastraat in Sint-Kruis. “Er komen binnenkort nog twee koetsen vanuit Nederland toe”, zegt papa Paul. “Er staan er ondertussen al meer dan twintig, geloof ik. Vooral de Victoriaanse periode intrigeerde hem mateloos. Uit respect voor hem zal ik ermee doorgaan en ervoor zorgen dat zijn museum binnenkort kan openen. Het was zijn levenswerk en ik wil dat voor hem verder zetten.”

Uit respect voor hem zal ik ermee doorgaan en ervoor zorgen dat zijn museum binnenkort kan openen

Matthias had als piloot ook al enkele lijnvluchten op zijn palmares. En recentelijk was hij begonnen met een cursus ‘orgelspelen’. Toen hij vier weken geleden in elkaar stuikte zaten ook enkele medecursisten bij hem thuis. “Ik had pannenkoeken gebakken”, zegt mama Nancy Dudal. “Hij had er – zoals altijd – heel wat slagroom op gedaan. Toen hij zich niet lekker voelde en even op bed ging zitten dacht ik dan ook dat het daar aan lag. Maar toen hij weer beneden kwam en in zich in de zetel zette viel hij bewusteloos.”

Later zou blijken dat Matthias door hartritmestoornissen onwel werd. De hartstilstand die hij daar nog eens bovenop kreeg, is hem uiteindelijk fataal geworden. “We kunnen het niet anders dan een dramatische samenloop van omstandigheden noemen”, zegt zijn papa. “Zonder die hartaanval had hij hier gewoon weer thuis gezeten. Nu hebben we hem enkel nog in onze gedachten.”

Matthias stond geregistreerd als orgaandonor. Kort nadat de dokters hem lieten gaan vloog de helikopter over het ouderlijke huis. “Naar Gent en Leuven met zijn organen”, zegt papa Paul. “Ik heb naar de lucht gewezen toen ik de heli zag. Op dat moment wist ik dat ik naar z’n laatste vlucht stond te kijken.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier