Jonge Iraniër krijgt geen straf voor binnendringen van de haven van Zeebrugge

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een jonge Iraniër opschorting van straf gegeven voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. B.A. zit sinds 1 juli in de cel maar zal de gevangenis woensdagavond mogen verlaten.

Heel wat vluchtelingen proberen via de haven van Zeebrugge in het Verenigd Koninkrijk te geraken. Om dat probleem te counteren is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni een strafbaar feit geworden. Bij herhaaldelijk binnendringen riskeren ze een dagvaarding voor de correctionele rechtbank en kunnen ze zelfs aangehouden worden.

Na enkele verwittigingen liep B.A. op 1 juli opnieuw tegen de lamp. Hij werd aangehouden door de onderzoeksrechter. “Dit is een verschrikkelijke zaak, die man hoort niet thuis in de gevangenis“, aldus meester Nadia Lorenzetti. “Mijn cliënt heeft niemand iets misdaan en heeft ook geen schade aangericht. Hij heeft in zijn thuisland alles achtergelaten in de hoop op een beter leven.”

Eerder wél effectieve veroordelingen

De rechter oordeelde dat de indringing bewezen was, maar besliste om de Iraniër hier geen straf voor op te leggen. Opvallend genoeg werden eind juli wel nog twee Iraniërs tot zes maanden effectief veroordeeld voor identieke feiten. De maximumstraf voor het binnendringen van de haven bedraagt één jaar effectieve gevangenisstraf.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier