Jong VLD wil debat over drugsbeleid in Waregem

Steven Devloo, Laurens Snauwaert, Thomas Vaernewyck en Maxim Laporte van Jong VLD Waregem willen drugsbeleid op de politieke agenda zetten. © DJW
Redactie KW

“Jongeren die net hun plechtige communie deden, zitten al aan de cannabis”, klinkt het bij Jong VLD Waregem. “Druggebruik is een groot probleem in Waregem en onze politiezone Mira. Daarom willen we het op de politieke agenda plaatsen.”

De bestuursleden van Jong VLD Waregem stellen dat het huidige drugsbeleid in Vlaanderen en dus ook in Waregem aan een nieuwe evaluatie toe is. Daarom organiseren ze op vrijdag 25 mei om 20 uur in het Sportkafee van het Jeugdcentrum aan de Zuiderlaan een avond over het thema. Centrale gast is hoofdcommissaris Peter Muyshondt uit Antwerpen, die met de materie vertrouwd is en in de metropool aan de Schelde mee de ‘War on Drugs’ helpt uittekenen. Jong VLD’ers Maxim Laporte, Thomas Vaernewyck, Laurens Snauwaert en Steven Devloo willen met de debatavond de discussie op gang brengen.

Cannabis, gewoon doen?

“In de politiezone Mira (Waregem, Zwevegem, Anzegem, Avelgem, Spiere-Helkijn) werden 370 delicten gerelateerd aan drugs vastgesteld en geverbaliseerd in de loop van een jaar. Dat is elke dag één“, weten de Jong VLD’ers. “Dat blijkt uit de meest recente cijfers waarover wij konden beschikken. Voor onze zone vinden wij dat vrij veel en zelfs alarmerend. Let wel: het betreft niet alleen puur gebruik van drugs, maar ook criminele feiten die worden gepleegd en waarbij de politie vaststelt dat de dader drugs heeft genomen.”

Jong VLD is dan ook bijzonder bang dat er onder die jongeren slachtoffers zullen vallen

“We vonden dat we over dit onderwerp de jongste tijd veel te weinig informatie kregen. Daarom, en omdat het thema heel actueel is voor heel Vlaanderen, vonden wij dat het tijd was een infoavond te organiseren. En daarvoor stellen wij als centrale gast Peter Muyshondt voor, die het zal hebben over zijn visie over het huidige drugsbeleid. Zijn broer overleed tien jaar geleden aan de gevolgen van een overdosis drugs en alcohol. Daarover schreef hij het boek ‘Broers waren we’. Vorig jaar verscheen ‘Beleid op speed’ waarin hij uitlegt waarom het huidig gevoerde drugsbeleid veel schadelijker is dan de drugs die het wil bestrijden. Controversieel, dus.”

De titel van de avond in het Jeugdcentrum is ‘Cannabis, gewoon doen?’. Die suggereert meteen of het gebruik van drugs, of beter van bepaalde drugs, moet gelegaliseerd worden. “Hoofdcommissaris Muyshondt maakte enige tijd geleden vooral naam toen hij vond dat het beter is het gebruik van bepaalde drugs te legaliseren, gepaard met het uitvoeren van heel strenge kwaliteitscontroles. Op die manier vermijd je zeker dat gebruikers slechte zaken in handen krijgen, waarvan ze in het ergste geval dood kunnen gaan“, weten de organisatoren.

Slachtoffers

“Toegepast op de situatie in zone Mira en zeker in Waregem kunnen wij kwijt dat er hier veel drugs worden gebruikt. Dat zelfs echt jonge jongeren die bij manier van spreken nog maar net hun plechtige communie achter de rug hebben al aan cannabis zitten, en zelfs erger dan dat. Jong VLD is dan ook bijzonder bang dat er onder die jongeren slachtoffers zullen vallen, ook al omdat zij bijvoorbeeld slecht spul in handen kregen. Bij legalisatie van bepaalde drugs zoals cannabis plus de daaraan streng gekoppelde kwaliteitscontroles is de kans op overlijden bijzonder klein. Jong VLD Waregem neemt daarover niet zelf een standpunt in, maar wil wel een deskundige als Peter Muyshondt aan het woord laten. Op die manier hopen wij dat er in zone Mira daarover door de beleidsmakers wordt nagedacht. Dat is de bedoeling van de avond.”

In het Sportkafee zal vrijdagavond ook een informatiestand zijn van de organisatie Safe ‘n Sound. Deze vereniging informeert jongeren over alcohol en drugs, gehoorschade en veilig vrijen. “Safe ‘n Sound hoort bij zo’n avond als die van vrijdag 25 mei. De organisatie is een baken van informatie voor de huidige jongeren die met van alles en nog wat experimenteren. Zij wijst op de gevolgen en biedt oplossingen aan. Voor Jong VLD was het vlug duidelijk dat zij moest aanwezig zijn.”

“Wat wij nu verwachten? Dat er toch heel wat geïnteresseerde Waregemnaars naar het Sportkafee komen. Wij hopen veel mensen te bereiken. Daarnaast is dergelijk evenement ook een van de vaste organisaties van onze groep. Elk jaar staat er in die zin wel een project of thema op het programma, waarrond wij in debat willen gaan, liefst zo actueel mogelijk. Met ‘Cannabis, gewoon doen?’ is dat niet anders”, geven de organisatoren nog mee.

(DJW)

Mening van publiek telt

Na afloop van de avond in het Jeugdcentrum wil Jong VLD ter plekke weten wat het publiek denkt over het thema van de avond. De hoofdvraag is of bepaalde drugs gelegaliseerd moeten worden. Daarom krijgt iedereen de kans een vragenlijst in te vullen die peilt naar de meningen en daarvan een evaluatie zal opmaken. Later dit jaar en net voor de gemeenteraadsverkiezingen organiseert Jong VLD een debatavond, waarvoor het alle Waregemse politieke partijen zal uitnodigen die aan de verkiezingen deelnemen. De beweging moet nog een datum vastleggen, maar het zal allicht halfweg september of begin oktober zijn.

Vrijdag 25 mei om 20 uur in het Sportkafee van het Jeugdcentrum, Zuiderlaan. Gratis toegang. Inschrijven is wenselijk: info@jongvldwaregem.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier