Johan Vansummeren geeft goede raad aan TRI-Riders uit Ingelmunster

Ex-beroepswielrenner Johan Vansummeren duwt de fiets van Stefaan De Clercq. Christophe Pareit staat erbij. Bram Deruyck was verontschuldigd. (Foto FODI) © (Foto FODI)
Redactie KW

Op zondagmiddag 22 april is er een Kasteelbierloop in het pittoreske kasteeldomein in de Stationsstraat. Dit recreatief loop- en wandelevenement vindt plaats ten voordele van Kom op tegen Kanker waarbij de drie TRI-Riders samen 15.000 euro willen verzamelen.

Vanuit het verre Lommel kwam speciaal ex-beroepswielrenner Johan Vansummeren af naar Ingelmunster om een babbel te slaan met de triatleten Stefaan De Clercq uit de Kweekstraat en Christophe Pareit uit de Kortrijkstraat, die samen met Bram Deruyck uit Izegem – verontschuldigd wegens zijn werk – als de TRI-Riders deelnemen aan de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker. Tijdens het verlengde hemelvaartweekend zal elke TRI-Rider in vier dagen tijd 1.000 km fietsen of 250 km per dag. Ze gaan ook elk apart 5.000 euro inschrijvingsgeld inzamelen. Momenteel staan er al euro’s op een rekening, maar omdat er nog geld nodig is, wordt er op zondagnamiddag 22 april een loop- en wandelevenement gehouden in het Kasteelpark dat speciaal zijn deuren opent. Zelfs de populaire Kasteelkelder zal weer open zijn, met de vroegere uitbaters Eddy en Carine Mullebrouck-Saelens én wellicht ook Marnick Goossens achter de tapkast.

Lampaert

De TRI-Riders kregen vanuit een totaal onverwachte hoek extra steun. Johan Vansummeren, winnaar Parijs-Rouboix 2011, kwam naar Ingelmunster om de triatleten te ontmoeten. In juni 2016 moest Johan Vansummeren van de ene op de andere dag plots stoppen met koersen wegens hartritmestoornissen. Voor Johan was dat emotioneel enorm zwaar. Het duurde een tijdje vooraleer hij zijn leven terug op de rails kreeg en begon aan een leven zonder het wielrennen, alhoewel de koersfiets niet veraf staat. Sinds 1 januari jl. organiseert Johan, samen met een vennoot, fietsvakanties in Loutraki in Griekenland op zo’n 80 km van Athene. Er heerst daar een zacht en aangenaam fietsvriendelijk klimaat, een schitterende sfeer en ultiem vakantiegevoel. Johan kwam langs naar de woning van Jean-Pierre De Clercq, de pa van triatleet Stefaan De Clercq. Jean-Pierre woont in de Kweekstraat op een boogscheut van beroepswielrenner Yves Lampaert. Kent Johan renner Lampaert? “Ik woon 200 km van Yves Lampaert vandaan. Ik ken hem dus niet zo goed. Hij is wel een enorm sterke renner. Yves zal bekender worden dan ik. Zijn aanpak, zijn manier van rijden… Yves Lampaert is een voorbeeld van een harde West-Vlaamse werker. Of Yves ooit Parijs-Roubaix wint? Yves is – net zoals ik in mijn periode – geen grote koploper in zijn ploeg. Parijs-Roubaix is echter een wedstrijd voor de meest verrassende winnaar. Yves kan dat winnen, die mogelijkheid is er.”

Afzien

Welke raad geeft Johan aan Bram, Stefaan en Christophe, die als triatleten al wel wat gewoon zijn maar die toch in vier dagen tijd in totaal 1.000 km moeten fietsen voor Kom op tegen Kanker. Haalbaar? “Je mag niet rijden om het onderste uit de kan te moeten halen. Je moet goed kunnen blijven eten. Dag twee zal niet meer gemakkelijk zijn en dag drie wordt nog moeilijker, dag vier is dan natuurlijk de moeilijkste dag om te fietsen. Na dag twee heb je één uur rust nodig om je weer goed te voelen op de fiets. Elke dag stijgt het aantal uren dat je meer rust nodig hebt om te recupereren. Ooit stond ik in de Tour op en mijn benen deden enorm veel pijn. Die dag had ik echter een super dag. De reden? Daar heb ik nog altijd geen verklaring voor. Positief aan het drietal is dat ze triatleten zijn en dat ze dus over een getraind lichaam beschikken.”

Hoe staat Johan tegenover een project zoals 1.000 km fietsen voor Kom op tegen Kanker ? “Waar je ook woont, in een dorp, een gemeente of in een stad, overal kom je mensen tegen die zich sociaal engageren en die zich begaan voelen met het lot van andere mensen. Je kan niets anders dat dit toejuichen. Deze fietsers steunen Kom op tegen Kanker door zelf af te zien. Ze doen het wel uit plezier, dat is nobel. Ze denken niet heel de dag aan zieke mensen, ze willen er gewoon iets voor doen.” Op zondag 22 april is er een Kasteelbierloop in het kasteeldomein. Zal zo’n initiatief aanslaan? “Waarom niet”, reageert Johan onmiddellijk. “Er komt massaal veel volk af naar straat- en veldlopen. Waarom dan niet naar een Kasteelbierloop? Als het weer meezit, dan zie ik geen enkele reden waarom dat zou mislukken.” (Patrick D.)

Info Kasteelbierloop en inschrijvingen : https://kasteelbierloop.weebly.com/info.html.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier