Johan Vande Lanotte: “Transitmigranten buiten stadscentrum houden”

Redactie KW

De transitmigranten buiten het stadscentrum houden. Dat is volgens burgemeester Johan Vande Lanotte de doelstelling als de nieuwe ferryverbinding met Engeland op 1 maart 2018 van start gaat.

Begin oktober raakte bekend dat de Britse rederij Seabourne Freigt binnenkort weer een ferryverbinding wil starten tussen Oostende en Ramsgate. Daarover was een principieel akkoord bereikt en intussen is een memory of understanding getekend tussen beide partijen. Die overeenkomst wordt nu verder uitgewerkt. Grote vrees is dat Oostende ook opnieuw een toevloed van transitmigranten te verwerken zal krijgen, vluchtelingen die met de ferry illegaal in Engeland willen geraken.

Scheepvaartpolitie

“We legden al contact met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon over de inzet van de scheepvaartpolitie. Die zou iets versterkt worden”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. “De lokale politie krijgt tien extra mensen, die betaald worden met een deel van de havenrechten die Seabourne Freight ons zal betalen. De rederij zal ook instaan voor de beveiliging van de haven.”

We zullen transitmigranten hebben, dat is onvermijdelijk“, beseft Vande Lanotte. “Maar onze hoofddoelstelling is om hen buiten het stadscentrum te houden. De haven moet de transitmigranten dan weer zoveel mogelijk uit de terminals houden. Dat zal een moeilijke opdracht worden. Zelf had ik de nieuwe verbinding liever iets later dan 1 maart zien starten, maar dat was voor de rederij onmogelijk. Zij zijn nu schepen aan het kopen, één van de drie is al gekocht. Er komen zes afvaarten per dag.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier