Joggingclub Waregem bestaat dertig jaar en begint aan een druk seizoen

De leden van Joggingclub Waregem lopen elke dinsdag en donderdag rondjes op de piste in de Zuiderlaan. © DJW
Redactie KW

Je ziet ze elke week rustig rondjes afmalen op de joggingpiste langs de voetbalterreinen in de Zuiderlaan: de dames en heren in blauwe shirts met de opdruk van Joggingclub Waregem (JCW). Dat is de naam van de sportieve vereniging die in 1988 werd opgericht. Vorig weekend vierden de leden uitgebreid de dertigste verjaardag om dan vanaf deze week alweer de loopschoenen aan te trekken.

“Wij zijn een club voor iedereen die graag jogt of daarmee wil beginnen. Elke dinsdag- en donderdagavond komen wij in groep rustig trainen op de piste”, aldus woordvoerder Patrick Amez. “Competitie bestaat niet bij ons, maar wel samen lopen aan een passend tempo. Dat is meteen ook één van de redenen waarom de leden het aangenaam vinden om erbij te horen. Momenteel hebben wij er 86. Dat is een mooi getal. En elk seizoen komen er nog nieuwe gezichten bij. Het is duidelijk dat op onze formule geen sleet zit.”

Oog hebben voor de recreatieve loper: dat is de sterke troef van JCW. En er meteen ook een gezellige groep van maken met leden die ontspannen hun kilometers mogen afwerken. “Dat geldt zowel voor de beginnende joggers als voor de ancien die misschien al duizenden kilometers liep. Daarnaast hebben wij ook gedreven marathonlopers“, verduidelijkt Patrick Amez.

“Toen ik naar Rome liep, ging ik op audiëntie bij de paus”

Elke seizoen pakt JCW uit met een bijzonder druk programma. Naast de wekelijkse trainingen zijn er ook de kleine en grote wedstrijden waaraan verschillende leden regelmatig deelnemen. Om aan hun snelheid te werken, mogen zij ook een uurtje in de week op de atletiekpiste die binnen het parcours van de joggingpiste werd aangelegd. De grootste blikvanger is dan weer de jaarlijkse Sint-Bernardusloop, die dit jaar op zaterdag 9 juni plaatsvindt.

“Dat is zeker telkens het hoogtepunt van het seizoen”, dixit Patrick. “Het evenement kreeg al verschillende namen, afhankelijk van de sponsorende brouwerijen. Sinds 7 jaar is dat Sint-Bernardus. De honderden deelnemers die van overal uit Vlaanderen daarvoor naar Waregem komen afgezakt, keren na afloop steevast met veel flesjes Sint-Bernardus naar huis. En in oktober gaan wij naar de marathon van Amsterdam, waar enkele leden hun eerste 42 kilometer zullen lopen en enkele andere allicht hun laatste. Je ziet: het blijft boeiend bij JCW.”

Sportlaureaat

Eén van de stichtende leden is Jacques Beirlaen (74), die anderhalf jaar geleden liet weten af te treden als voorzitter om het wat kalmer aan te doen. Tijdens het verjaardagsfeestje van vorig weekend stelde JCW hem aan als ere-voorzitter. Dat is meteen een mooie erkenning voor zijn verdiensten en ook voor de sportieve prestaties die Jacques jarenlang leverde. Hij liep tientallen marathons en stratenlopen. Daarnaast was hij de sterkhouder van de joggingclub. In een groot interview met deze krant liet Jacques bij zijn afscheid weten dat hij aangename herinneringen bewaart aan de vereniging.

“Toen ik naar Rome liep, had ik het voorrecht om op audiëntie bij Paus Paulus II te gaan”, aldus Jacques. “Onvergetelijk, in elk geval. Waregem huldigde mij ook als Sportlaureaat van het Jaar. Ook dat vergeet ik niet. En soms waren achteraf bekeken enkele grappige toestanden. Toen ik in Berlijn liep bijvoorbeeld, belandde ik aan de verkeerde, toen nog Oost-Duitse kant van de stad. Ik werd meteen onder schot gehouden. De muur was er toen nog en de Oost-Duitse bewakingsposten dachten dat er een Westerse spion voor hen stond. Zoiets blijft je natuurlijk wel bij, ja. Mijn hart blijft kloppen voor JCW”, besluit een fiere Jacques. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier