Jeroen Ongenae focust op ‘Goed Nieuws’: “Maar van gevoelige thema’s blijf ik toch liever af”

Jeroen Ongenae bundelt op Goed Nieuws uitsluitend positieve berichten. (Foto KDS) © KDS
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Jeroen Ongenae heeft een missie: goed nieuws verspreiden, liefst op een manier die mensen samenbrengt. Al bijna een jaar publiceert hij op zijn website Goednieuws. vlaanderen enkel optimistische nieuwsberichten. “Het is tijd om het avontuur een extra duwtje te geven met positieve samenwerkingen”, zegt hij.

Iets meer dan een jaar geleden besefte Jeroen Ongenae (47) dat hij een ‘nieuwsvermijder’ was geworden. Kranten, journaals en nieuwswebsites liet hij al geruime tijd liever links liggen. “Ik bleek niet de enige te zijn. Meer dan tien procent van de Vlamingen vermijdt bewust nieuwsberichten“, vertelt hij daarover. “Door onze manier van berichtgeving krijgen we een vrij negatief wereldbeeld dat niet strookt met de werkelijkheid. Dat nieuws moet natuurlijk wel belicht worden maar het hoeft de hoofdmoot niet te zijn.”

En dus kwam Jeroen, die van nature erg positief is ingesteld, op het idee om een website te beginnen met enkel goed nieuws. Een bevriende webdesigner hielp hem met het uitbouwen van de site zelf. Op Goednieuws.vlaanderen publiceert Jeroen dagelijks positieve nieuwsberichten.

Goed Nieuws?

De historicus van opleiding werkt als bediende aan de Universiteit Gent voor de vakgroep Elektronica en Informatiesystemen. “Is er wel voldoende goed nieuws te vinden? Dat was mijn eerste vraag. Ik ben beginnen zoeken in mijn eigen werkveld: onderzoek en onderwijs. Het nieuws dat universiteiten of onderzoeksinstellingen publiceren is meestal positief, zoals nieuwe ontwikkelingen of vooruitgang in onderzoeken. Geleidelijk aan ben ik ook nieuws beginnen verzamelen over andere thema’s.” En zo vormde Jeroen rubrieken als Betere wereld, Groen, Gezond en Technologie.

“Het grappige is wel dat ik nu eerst alle negatieve berichten moet doorploeteren om het goede nieuws te verzamelen”, lacht Jeroen. “Ik ben me ervan bewust dat wat ik als goed nieuws zie, niet noodzakelijk goed nieuws is voor iemand anders. Over de meeste zaken is iedereen het wel eens maar soms is het niet zwart of wit. Onlangs publiceerde ik een bericht over een zorgrobot. Meerdere lezers reageerden daarop omdat ze die evolutie niet echt bevorderlijk vonden voor het sociale contact. Die reacties waren terecht en een debat moet dan ook mogelijk zijn. Van gevoelige thema’s als politiek en godsdienst blijf ik af. Gelukkig kan ik bij twijfel steeds terecht bij mensen die me goede raad geven.”

“Ik moet grappig genoeg altijd eerst door de negatieve berichten ploeteren”

Ondertussen is Goednieuws. vlaanderen bijna een jaar online. “Dit idee is de experimentele fase een beetje aan het ontgroeien. Vanaf 2018 zou ik er graag een vzw van maken zodat ook projecten gerealiseerd kunnen worden. De sociale meerwaarde van de website vind ik erg belangrijk.” Jeroen denkt aan samenwerkingen met scholieren, studenten en vrijwilligers. “Het is een avontuur dat blijft groeien. Ik zou heel graag samenwerken met talentvolle mensen. Wie goesting heeft, mag me dus altijd contacteren.”

Recent kreeg Jeroen van International Press Service een proefabonnement cadeau. “Het bureau richt zich op onderwerpen die erg aansluiten bij Goed Nieuws. Om dat abonnement te kunnen betalen en ook om de volledige werking te ondersteunen zoek ik nu sponsors en partners, idealiter met een gelijkaardige visie.”

Lokale initiatieven

Jeroen woonde lang in Gent en groeide op in Lokeren. Vijf jaar geleden kwam hij in Kortrijk wonen. “Op lokaal niveau valt er zeker goed nieuws te rapen. Aandacht voor kleinere initiatieven geeft de website een persoonlijke toets, al mag het niet te individueel worden. Het goede nieuws kan zich lokaal afspelen maar moet een breed draagvlak hebben. Zoals het project Heartbeats dat mensen met dementie samenbrengt met muziek uit hun jeugd”, zegt Jeroen. “Ik heb hier in Kortrijk toch al meerdere ideeën gezien die in aanmerking komen voor de site.

Goed Nieuws vind je ook op Facebook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier