Jens Depestel neemt deel aan Filourun in Tielt: “Een looppiste vind ik te saai”

Jens Depestel is er zondag zeker bij om rondjes af te leggen tijdens de Filourun, die georganiseerd wordt door het oudercomité van basisschool Het Spoor. © Foto KM
Redactie KW

Op zondag 24 maart organiseert het oudercomité van basisschool Het Spoor net zoals vorig jaar een stratenloop rond en door Het Spoor. Vorig jaar heette de stratenloop nog de Poesrun, terwijl het deze editie als de Filourun bestempeld wordt. Het startschot wordt gegeven om 15 uur en het einde is om 18 uur voorzien.

Net zoals vorig jaar hoopt het oudercomité vele lopers te mogen verwelkomen voor de tweede editie van hun stratenloop. Wie alvast een van de aanwezigen zal zijn aanstaande zondag is Tieltenaar Jens Depestel. De sportieveling is er voor het tweede jaar op rij bij en zal maar al te graag de nodige rondjes afleggen.

Je staat voor de tweede keer aan de start van de Filourun. Wat maakt die stratenloop zo leuk om aan deel te nemen?

“De Filourun is een leuk evenement dat wordt georganiseerd door het oudercomité van Het Spoor waar iedereen kan aan deelnemen. Zowel jong als oud. De nodige randanimatie die op die dag wordt voorzien voor de kinderen maakt het ook wel leuk voor hen. Aan deze editie neem ik deel samen met mijn vrouw en een aantal vrienden. Dat je per ronde dat je aflegt een Filou krijgt, is natuurlijk leuk meegenomen.”

Zelf ben jij ook een fervent loper. Waarom kies je ervoor om je loopschoenen aan te trekken en kilometers af te malen?

“Eerst en vooral om de sport, maar ook als vorm van ontspanning. Aan niets moeten denken en gewoon je kilometers lopen. Je ziet jezelf steeds verder geraken en evolueren. De eerste keer kan je slechts een aantal kilometer doen, maar naarmate je meer gaat lopen, kan je steeds grotere afstanden aan en dat geeft je toch voldoening. Ook ben je op dat moment eens buiten en als het dan nog goed weer is, kan het alleen maar leuk zijn om te lopen.”

“Aan niets moeten denken en gewoon je kilometers lopen”

Ben jij iemand die voor de hoeveelheid kilometers gaat of die een aantal kilometer zo snel mogelijk wil lopen?

“Dat is allemaal te zien waarom je loopt. Als je meedoet aan een wedstrijd wil je die zeker in een zo kort mogelijke tijd uitlopen en goed presteren. Als ik echter gewoon in de week ga lopen, kijk ik niet echt naar wat mijn tijd is. Dan hou ik gewoon het tempo er goed in en dat is voor mij voldoende. Wel probeer ik per looptocht toch een tiental kilometer af te haspelen.”

Heb je een lievelingsplek om te gaan lopen en wat maakt die plaats zo speciaal?

“Ik heb niet echt een lievelingsplek om te gaan lopen. Op een looppiste zal je mij nooit terugvinden omdat het te saai is om er te lopen. Ik loop altijd op de weg en we zien dan wel waar we uitkomen. Op die manier ontdek je hier en daar wel leuke loopplaatsen.”

Jens Depestel:
Jens Depestel: “De passie voor de autosport heb ik dan weer geërfd van mijn vader.”© Foto KM

Ben jij altijd al sportief geweest? Zo ja, welke sporten heb je zo allemaal beoefend?

Ik begon te voetballen toen ik vijf jaar was en heb dat gedaan tot aan mijn 22ste. Het voetbal viel met mijn werk niet meer zo goed te combineren, waardoor ik niet altijd kon gaan trainen tijdens de week. Dat merkte je dan wel als je in het weekend een wedstrijd diende te spelen. Als ik het nu begin te denken, trek ik mijn loopkleren aan en ga ik lopen.”

Je bent ook een rallyfanaat. Van waar komt die passie voor de autosport?

“De passie voor de autosport heb ik eigenlijk geërfd van mijn vader die de rally’s ging bezoeken en ik mocht als klein ventje met hem mee. Al die jaren later gaan we nog steeds samen de rally’s bezoeken. We proberen om alle wedstrijden van het Belgisch kampioenschap te bekijken. Op die rallydagen maak ik dan ook films of filmen we voor piloten om op die manier mooie compilaties voor hen te maken.”

Op 6 en 7 april vindt de jaarlijkse TAC Rally weer plaats op Tielts grondgebied. Als Tieltenaar en rallyfanaat is dat waarschijnlijk een hoogdag voor jou? Ben jij iemand die op die dag op iedere klassementsproef terug te vinden is?

“We proberen de deelnemers inderdaad zoveel mogelijk te zien als we naar een rally gaan. Ook om zoveel mogelijk goede beelden te hebben voor onze film. Op voorhand gaan we wel eens gaan kijken om de mooiste plaatsen te vinden langs de klassementsproeven (KP) of waar de meeste valstrikken liggen langs het parcours.”

Privé

Jens Depestel woont in de Magdalena Huysstraat in Tielt met zijn vrouw Carmen Lannoo en hun twee kindjes Gaëlle en Luiz.

Opleiding en Loopbaan

Hij studeerde af aan het VTI Tielt in de richting mechanica en werkt nu bij Quadrant CMS.

Vrije tijd

In zijn vrije tijd gaat hij graag lopen en woont hij rally’s bij.

(KM)