Jenny Rousseau uit Gullegem staat 50 jaar achter de tap

"Als cafébazin moet je altijd vriendelijk blijven, ook als het je even niet meezit", weet Jenny Rousseau. van café Het Stadium. (Foto RSW)
Redactie KW

Jenny Rousseau is al 50 jaar de waardin van café Het Stadium in de Koningin Fabiolastraat 111. En omdat dit jubileum samenvalt met haar 70ste verjaardag, is er zaterdag 15 maart een feestje in de zaak.

“Zelf een horecazaak beginnen, dat was niets voor mij. Dat vonden ook mijn zussen. Maar toen kwam Willy Cottyn in mijn leven. Zijn ouders waren eigenaars van café Het Stadium, op een boogscheut van de terreinen van FC Gullegem. Op 16 maart 1964, op mijn twintigste verjaardag, mocht ik de bazin en het gezicht van hun zaak worden. In 1966 ben ik dan met Willy getrouwd en hebben wij een aantal jaren samen het café open gehouden. Later heeft Willy nog dertien jaar lang naast het café een frituur en een tabakswinkeltje gehad. Die zijn later omgevormd tot restaurant ‘t Stampkot, dat nu gerund wordt door mijn oudste dochter Isabelle (46) en haar man Philippe Lecoutere.

Biechtvader en boezemvriendin

“Ik heb veel beleefd en zou een pak anekdotes kunnen vertellen. Over de tijd bijvoorbeeld dat de voetbalclub nog geen kantine had en supporters en spelers hier vaak tot het ochtendgloren bleven plakken”, weet ze. “Hier komen mensen over de vloer van allerlei slag. Verschillende klanten die hier aan de hand van papa of mama hun eerste voet binnen gezet hebben, zijn nu nog klant en brengen hun eigen kinderen of zelfs kleinkinderen mee. Ik heb ook al veel klanten zien gaan. Niet iedereen heeft zo’n sterke gezondheid als ik.”

Het Stadium is alleen nog op maandag- en donderdagavond en in het weekend open. Dan heeft ze wat meer tijd om te recupereren en om haar café een poetsbeurt te geven. Helemaal stoppen staat echter nog niet in haar woordenboek. Het feestje op zaterdag 15 maart start om 19 uur. Om de vele gasten die verwacht worden allemaal te kunnen ontvangen, komt op de parking naast de zaak een grote partytent. (André Vlerick)

Meer in de Krant van West-Vlaanderen, editie Weekbode De Leie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier