Jenny Declercq vulde 62 jaar het Gulden Boek in in Rekkem

Jenny Declercq met het eerste Gulden Boek dat ze in 1955 in gebruik nam. © WO
Redactie KW

Het was in 1955 dat haar vader, burgemeester Germain Declercq Jenny Declercq de vraag stelde of ze het Gulden Boek dat men toen voor het eerst invoerde, wilde invullen. Een opdracht die ze als 24-jarige met trots aanvaarde.

“Bij elke ontvangst op het gemeentehuis werd het gouden boek bovengehaald en ik schreef daar alles in. Ik maakte eerst de tekst op kladpapier om het dan fijntjes met pen en inkt over te maken in het Gulden Boek. Mijn eerste bladzijde is er een van de ontvangst van de gemeentesecretaris Alphonse Dufourmont, Oscar Decrock – de veldwachter van toen – en de gemeenteontvanger Michel Wyseur. Zij werden in de februarimaand van 1955 ontvangen omdat ze 25 jaar dienst hadden”, klinkt het.

“Er waren toen inderdaad veel meer ontvangsten dan nu. Wel, het Gulden boek heb ik 62 jaar lang met veel plezier ingevuld, maar onlangs heb ik dus besloten er een punt achter te zetten. Wie mijn opvolger zal worden, daar heb ik het raden naar. Geen van mijn dochters voelt zich daarvoor geroepen.”

Graag had Jenny ook haar naam en die van haar echtgenoot Jean-Pierre Bourgois erin teruggevonden. Helaas het heeft niet mogen zijn, twee jaar voor hun gouden jubileum is haar echtgenoot overleden. Jenny woont nog altijd thuis langs de Moeskroenstraat. Vroeger was ze ook als vrijwilligster in vele verenigingen actief, maar nu komt ze minder en minder het huis uit.

(WO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier