Jean-Luc Piens doet nieuwe poging om als eerste de Belgische kust af te zwemmen

Jean-Luc Piens moest zijn zwemtocht van 67 kilometer vorig jaar staken. © Danny Ravau
Redactie KW

Jean-Luc Piens onderneemt vrijdagavond een nieuwe poging om als allereerste non-stop de hele Belgische kustlijn af te zwemmen, helemaal van De Panne tot in Knokke-Heist

Het doel van zijn ‘Belgian Coast Swim’ is zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Kinderkankerfonds. Vorig jaar deed Jean-Luc al een poging, maar strandde hij na 43 kilometer. Op zich al een unieke prestatie waaruit Jean-Luc heel wat lessen trok die hem dit jaar moeten helpen om dan toch de allereerste mens te worden die in één ruk de hele Belgische kustlijn heeft afgezwommen.

Concreet betekent dat dat hij de 67 kilometer zal afleggen ongeacht de getijden: tijdens het 6 uur durende eb zwemt Jean-Luc dus gewoon verder tegen de stroming in en hij legt het hele traject af zonder wetsuit, een prestatie die iemand hem ooit voordeed.

Stroming herbekeken

Het is vooral op het vlak van de stroming dat Jean-Luc de meeste lessen trok uit de poging van vorig jaar: “Dat tegen de stroom inzwemmen is echt heel zwaar, terwijl je nauwelijks terrein wint. Op basis van onze ervaring van vorig jaar hebben we het stromingspatroon herbekeken en het vertrekuur daaraan aangepast. Ik zal deze keer tijdens de nacht en op het einde tegen de stroom inzwemmen, een punt waar ik nu ook intensief op train. Ook qua voeding hebben we één en ander aangepast.”

Jean-Luc Piens doet nieuwe poging om als eerste de Belgische kust af te zwemmen

Tijdens de Belgian Coast Swim kan Jean-Luc onder andere een beroep doen op een zevenkoppig team, waaronder zijn vaste soigneur en toeverlaat Isabel, zijn vriendin en de mama van Nicolas. Deopbrengst van de Belgian Coast Swim wordt volledig doorgestort naar het Kinderkankerfonds. “In 2001 verloor Nicolas een maandenlange strijd tegen kanker. Hij was nog geen vijf jaar. Tijdens deze periode in het UZ Gent maakte Isabel kennis met het Kinderkankerfonds. Zij strijden onder andere via onderzoek tegen de ziekte en bieden steun aan kinderen en hun familie die ermee kampen”, legt Jean-Luc uit.

Kanaal overgewommen

In 2013 zwom hij al eens het Kanaal tussen Dover en Calais over. Zo zamelde Jean-Luc 12.480 euro in voor het fonds. De Belgian Coast Swim startop het strand van De Panne (ter hoogte van grensovergang België/Frankrijk) op vrijdag 26 augustus 2016 om 21 uur. De aankomst op het strand van Knokke-Heist (ter hoogte van reddingspost Knokke-Heist B7, verlengde van de Lippenslaan) is voorzien ongeveer 22 uur na de start. De hele tocht kan gevolgd worden op http://www.marinetraffic.com/en/. Zoek naar de boot ‘Jana (BE) Sailing Vessel’.

Om veiligheidsredenen kan de start bij slechte weersomstandigheden worden aangepast.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier