Jean-Claude Castelein uit Wakken trekt straks voor de zesde keer naar het WK voetbal

Jean-Claude Castelein: "De sfeer op zo'n WK is onevenaarbaar." (Foto vadu)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Als fervent supporter trekt Jean-Claude Castelein (59) uit Wakken straks al voor de zesde keer naar een WK voetbal en hij heeft ook al verplaatsingen naar vier Europese kampioenschappen op zijn conto staan. Hij trekt naar Sint-Petersburg om er twee matchen van andere landen te volgen en reist met de trein naar Moskou voor de match van onze Rode Duivels tegen Tunesië.

De WK-microbe ontstond bij Jean-Claude precies 20 jaar geleden. “Ik ben in 1998 in Bordeaux met mijn vader, broer en neef naar de match België-Mexico geweest”, herinnert hij zich. “Dat was toen een impulsieve beslissing. We sprongen in de wagen en reden door Frankrijk. Marc Wilmots bracht ons toen op een 2-0-voorsprong, maar helaas werd het alsnog een gelijkspel.”

“Tijdens zo’n ‘mundial’ verbroeder je enorm vlug met buitenlanders”

“Eigenlijk was ik al eens in Frankrijk geweest voor een kampioenschap. Dat was het EK van 1984. Toen nam ik de trein naar Straatsburg voor de wedstrijd van de Duivels tegen Denemarken. Daarna duurde het nog tot Euro 2000 voor ik weer een kampioenschap bijwoonde, al was dat niet moeilijk: de wedstrijden werden in België en Nederland gespeeld.” (lacht)

Groot feest

Sindsdien is Jean-Claude er bijna altijd alleen op uitgetrokken en daar kwamen soms verre reizen bij kijken. “In 2002 ben ik naar Japan gevlogen. Weliswaar in een groepsformule, want ik was de taal niet machtig. Daar zag ik al eens België tegen Tunesië strijden. Toen werd het een 1-1-gelijkspel. Ik durf hopen dat het dit keer beter zal zijn.”

Met enkele fans op het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan.
Met enkele fans op het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan.© GF

In 2006 trok Jean-Claude naar het WK in Duitsland. “Weer zonder de Rode Duivels, maar dit keer wel met mijn vrouw Fabienne”, vervolgt hij. “Ze houdt van voetbal, maar kan door reuma geen verre vliegreizen maken. In 2010 trok ik alleen naar Zuid-Afrika. Bij gebrek aan Belgen keek ik toen naar Argentinië-Mexico en de achtste finale tussen Brazilië en Chili. Dat ik toen niet voor mijn eigen land kon supporteren was niet erg. Tijdens zo’n ‘mundial’ verbroeder je enorm vlug met buitenlanders. Op dat moment is het voor iedereen een groot feest. De sfeer op zo’n WK is dan ook onevenaarbaar.”

Bij Zakumi, de mascotte van het WK 2010 in Zuid-Afrika.
Bij Zakumi, de mascotte van het WK 2010 in Zuid-Afrika.© GF

In 2014 kon Jean-Claude onze Duivels voor het eerst sinds lang weer eens op een WK aan het werk zien en trok hij naar Brazilië. “Dankzij fanclub Raging Devils kon ik toen aan tickets raken, net zoals nu in Rusland”, zegt hij. “Ik vertrek op 20 juni en land negen dagen later weer in ons land. Normaal gezien was het de bedoeling dat er een vriend met me meeging, maar die had niet op tijd zijn internationaal reispas aangevraagd en kon dus niet aan tickets raken.”

Veiligheidsmaatregelen

De veiligheidsmaatregelen zijn dit keer enorm. “Ook bij mij scheelde het geen haar of ik moest thuisblijven. Ik moest voor het eerst ooit een Fan-ID aanvragen via de FIFA en de Belgische fanclub 1895, maar op officiële documenten stond enkel ‘Jean’ en niet Jean-Claude. Die formaliteit bleek een serieus struikelblok te zijn. Dankzij een tussenkomst van Raging Devils-voorzitter Wim Vanhoutte is het toch gelukt die administratieve formaliteit te overbruggen en alsnog aan tickets te raken. Amper zestien uur voor het afsluiten van de verkoop ben ik aan tickets geraakt. Toen heb ik toch even gezweet.” (lacht)

Op het WK 2014 in het Braziliaanse Rio de Janeiro.
Op het WK 2014 in het Braziliaanse Rio de Janeiro.© GF

Jean-Claude kijkt in Sint-Petersburg naar de matchen Brazilië-Costa Rica en Nigeria-Argentinië. “Mooie affiches en daar doe je het uiteraard voor”, zegt hij. “Ik kies bewust voor Sint-Petersburg als uitvalsbasis omdat ik altijd een rechtstreekse vlucht vanuit België wil. Ter plekke heb ik dan wedstrijden uitgekozen die me het meest lagen. Ik ga uiteraard ook de Belgen volgen. Ik neem voor de match tegen Tunesië de trein naar Moskou en reis dezelfde avond nog terug. Op die manier woon ik drie matchen bij.”

“Amper zestien uur voor het afsluiten van de verkoop ben ik aan tickets geraakt”

“In Sint-Petersburg hoop ik nog een fandorp te vinden, waar ik de match van de Duivels tegen Engeland op groot scherm kan zien. Daarna gaat het weer huiswaarts. Ik zou langer willen blijven, maar kan niet genoeg verlof krijgen. Ik denk wel dat ze daarna nog in het tornooi zullen zitten, maar eens thuis ga ik kijken in de Red Devils Arena aan het voetbalveld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier