“Je moet je willen integreren”

Redactie KW

Een schoolvoorbeeld van integratie is hij. De 30-jarige Ali Aljanabi, afkomstig uit Irak, verblijft pas sinds twee jaar in Vlaanderen, maar spreekt al voortreffelijk Nederlands. Bovendien heeft hij zich in het Torhoutse Sociaal Huis opgewerkt van cliënt tot administratieve medewerker. “Als je naar een ander land moet vluchten en daar de kans krijgt om te blijven, moet je je willen integreren”, vindt hij. “Ik ben moslim, maar van de moderne soort. Ik heb geen moskee nodig om mijn geloof te belijden.”

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Islam in West-Vlaanderen’.

Ali is na zijn vlucht uit Irak intussen met zijn gezin herenigd en woont in Torhout. Zijn vrouw Wésal (30) heeft werk gevonden in de plaatselijke Kringwinkel. Ze hebben twee kinderen, Mohammed (6) en Rodina (5). Ali en Wésal woonden vroeger in de Iraakse hoofdstad Bagdad, waar beiden aan de lokale universiteit voedings- en biotechnische wetenschappen hebben gestudeerd.

Ali verdiende zijn brood als ICT-specialist in het Iraakse leger. Dus hebben computers geen geheimen voor hem en dat was ook de terreurgroep IS niet ontgaan. “Een infiltrant van IS probeerde me te dwingen om militaire geheimen prijs te geven”, vertelt Ali. “Dat heb ik uiteraard niet gedaan, want ik wou in geen geval landgenoten in gevaar brengen. Maar daardoor liep ik zelf het risico om het met mijn leven te bekopen, want als je geen militair van een hogere graad bent, geniet je weinig of geen bescherming. En dus ben ik het land uitgevlucht.”

Bereid om aan te passen

Ali wou oorspronkelijk richting Finland, maar daar bleek het heel moeilijk te zijn om binnen te geraken. Uiteindelijk is hij via Turkije in België beland en werd hier in mei van vorig jaar erkend: hij mag dus blijven. Hij werd vanuit Brussel met zijn gezin aan Torhout toegewezen. Zo kwam hij als cliënt in het Sociaal Huis van het OCMW terecht. Daar voelde het team direct aan dat Ali heel wat in zijn mars had. Hij wou zo snel mogelijk Nederlands leren en volgde daarvoor cursus aan het SNT in Brugge, wat hij nog altijd doet. En dus werd er gezocht naar sociale tewerkstelling voor hem.

“Sinds juni werk ik in de administratie van het Sociaal Huis”, glundert Ali. “Ik ben daar het OCMW heel dankbaar voor. De sfeer is hier top. Ik help in de boekhouding en ben dus niet specifiek met ICT bezig.”

“In Irak ben ik moeten vluchten voor een infiltrant van de terreurgroep IS”

“Ik heb ook de contacten gelegd voor het theaterstuk met vluchtelingen dat recent in Torhout werd opgevoerd. Ik heb trouwens zelf meegespeeld: de rol van de slechterik, de bad guy (lacht). Ik vind dergelijke initiatieven bijzonder belangrijk voor de integratie. Elk land heeft zijn eigenheid en waar je komt, moet je je aanpassen. Je hoeft daarvoor je afkomst en je geloof niet prijs te geven.”

Wennen aan de regen

Veel moslims telt Torhout niet. Dertig à veertig, schat Ali.

“We zoeken af en toe contact met elkaar, wat logisch is. Je hebt twee soorten moslims: de klassieke, die soms van de harde lijn zijn, en de moderne. Ik behoor tot die laatste groep. Ik geloof, ik bid en ik doe mee aan de ramadan, maar ik overdrijf nergens in. Ik ga niet naar de moskee en ben tegen elke vorm van extremisme. Weliswaar draagt mijn vrouw een hoofddoek, maar dat maakt deel uit van de basis van ons geloof.”

De verschillen tussen het gigantische Bagdad en het kleine Torhout zijn uiteraard immens. “In Vlaanderen leven de mensen wat meer teruggetrokken“, zegt Ali. “In Irak is de maatschappij opener wat dat betreft. Maar anderzijds is in Vlaanderen iedereen meer gelijk voor de wet. Ik wil hier graag blijven en mijn verdere leven uitbouwen. Het is wel wennen aan het regenweer. En aan de vroege sluitingsuren van de winkels. In Bagdad zijn de handelszaken tot diep in de nacht open.”

Ali is naast lessen Nederlands ook cursus Frans beginnen te volgen. “Als ik vooruit wil in het leven, moet ik daar een inspanning voor doen”, zegt hij. “Het is heel jammer dat de moslims door de extremisten in een slecht daglicht worden gesteld. Want op zich is de islam geen harde godsdienst. IS heeft helaas veel kapotgemaakt.”