Jasper Pillen (Open VLD) wil volwaardig ontmoetingscentrum

Jasper Pillen wil in Koolkerke de pastoriewoning, het parochiaal centrum en de sporthal opwaarderen. (Foto Tom)
Redactie KW

“Herbestem de pastoriewoning in Koolkerke tot een ontmoetingscentrum.” Dat voorstel zal oppositieraadslid Jasper Pillen (Open VLD) dinsdag verdedigen op de Brugse gemeenteraad.

Het verenigingsleven in Koolkerke is zo goed als volledig geconcentreerd in de Arendstraat, waar zich onder meer de bibliotheek, de sporthal en het parochiaal centrum bevinden. In die driehoek ligt zich ook de pastoriewoning. Die wil gemeenteraadslid Jasper Pillen (Open VLD) laten herbestemmen tot een volwaardig ontmoetingscentrum.

“Oost-Europese toestanden”

“We moeten eerlijk zijn: de infrastructuur van de sporthal en het parochiaal centrum laat te wensen over”, zegt het oppositieraadslid. “In de sporthal zijn de vloer en de douches niet meer van deze tijd en het sanitair in het parochiaal centrum – eigendom van het bisdom – kan probleemloos de vergelijking met Oost-Europese toestanden doorstaan. Dat gebouw is gewoon óp. Ik vind dat Koolkerke recht heeft op een volwaardig en door de stad beheerd ontmoetingscentrum. Op die manier zouden de mensen en verenigingen in Koolkerke de kans krijgen om vlot en in de beste omstandigheden activiteiten, zoals vergaderingen en kaartmiddagen, te organiseren.”

Beschermd stadsgezicht

Volgens Jasper Pillen dient zich nu een unieke kans aan. “Nu de pastoor geniet van zijn pensioen in een zorgcentrum, staat de pastoriewoning leeg. Die heeft geen enkele functie meer. Omdat het een beschermd stadsgezicht is en dus niet afgebroken mag worden, moet de stad – de eigenaar van het gebouw – er iets mee doen. Daarom stel ik voor om het oude pand op te waarden tot een ontmoetingscentrum. Trouwens, in het stedenfonds werd er al 750.000 euro opzij gelegd om pastorieën te renoveren. Alle puzzelstukjes lijken in elkaar te vallen, we mogen dit momentum niet laten liggen.”

(ON)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier