Jan Ypermanziekenhuis zoekt haaksters van knuffelinktvissen voor couveusekinderen

We zien Natalie Levan bij Joey Kools en de kleine Gaëlle. (Foto EF) © We zien Natalie Levan bij Joey Kools en de kleine Gaëlle. (Foto EF)
Redactie KW

Die knuffels moeten de te vroeg geboren kindjes rustiger maken en minder aan de infusen en sondes doen trekken. Het ziekenhuis is nu op zoek naar mensen die inktvissen willen haken.

In januari 2013haakte een Deense vrouw een inktvisje voor een veel te vroeg geboren baby. Dat haakwerkje werd in de couveuse gelegd en de baby bleek er rustiger van te worden en minder vaak te trekken aan infusen en sondes. Ook bij andere te vroeg geboren kindjes die zo’n inktvisje kregen, bleken de effecten positief. Waarschijnlijk omdat de tentakels van de inktvis op de navelstreng lijken die de kindjes vasthielden toen ze nog in de buik van hun moeder zaten.

Al snel begonnen Deense en Zweedse vrijwilligers inktvisjes te maken voor te vroeg geboren kindjes die in de couveuse lagen. De Nederlandse Ria Knulst maakte het project bekend in Nederland en België en sindsdien worden ook bij ons inktvisjes gemaakt voor couveusekinderen. De Facebookgroep ‘Inktvisjes voor couveusekindjes haken’ telt op enkele maanden tijd bijna 9.500 leden.

Vrijwilligers

Een van hen is Nathalie Levan uit Zwevegem. Als ambassadeur voor het inktvisjesproject is ze verantwoordelijk voor de bevoorrading van zeven West-Vlaamse ziekenhuizen, waaronder Ieper. “Ik haak graag en vond het mooi om iets te kunnen doen voor die premature baby’s”, aldus Nathalie. “In West-Vlaanderen moet het project nog wat op gang komen, maar alles gebeurt door vrijwilligers. Ze haken de inktvisjes volgens het patroon op de Facebookgroep of op de website http://kleine-inktvisjes.eu. Het materiaal bestaat uit katoen en vulling en dat betalen ze zelf. Ook de kosten om de inktvisjes tot bij mij te krijgen dragen ze zelf. Het is mijn taak als ambassadeur om de inktvisjes in te zamelen, te controleren of ze aan de veiligheidseisen voldoen en te wassen op 60graden om bacteriën te doden. Daarna verpak ik elke inktvis apart samen met een kaartje en breng ik ze naar een ziekenhuis.”

Veiligheidseisen

“Het is niet de bedoeling dat iedereen zijn gehaakte inktvisjes zomaar afgeeft in het ziekenhuis”, benadrukt Nathalie. “De haakwerkjes zijn bedoeld voor heel kleine en kwetsbare kindjes en dus is controle nodig. Er zijn strenge voorwaarden: zo moeten de inktvisjes gemaakt zijn uit goedgekeurd niet-pluizend katoen en mogen er geen gaten zitten tussen de steken. Inktvisjes die niet aan alle voorwaarden voldoen, moet ik afkeuren. Alle haakwerkjes krijgen echter een goede bestemming. Het Jan Ypermanziekenhuis wil afgekeurde inktvisjes gebruiken voor de prikmomenten op de afdeling pediatrie. De afgekeurde inktvisjes zijn niet onveilig, maar ze voldoen niet aan de normen voor een prematuur. Zo is een inktvis met tentakels langer dan 20 centimeter niet geschikt voor een prematuurtje maar wel voor kinderen op de afdeling pediatrie.”

(KVL – Foto EF)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West