Jan Ypermanziekenhuis in netwerk met AZ Delta en Sint-Andries: “Basiszorg blijft in Ieper”

(GF)
Jeroen Laseure

Het Jan Ypermanziekenhuis zal samen met AZ Delta uit Roeselare en het Tieltse Sint-Andries het ziekenhuisnetwerk Midden-West-Vlaanderen vormen. Dat betekent dat er een taakverdeling komt tussen de ziekenhuizen. Moet je als Ieperling binnenkort naar de spoeddienst van Tielt? Wij vroegen het de ziekenhuisdirecteurs.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier Ziekenhuis van de toekomst

Eric Luyckx, Johan Hellings en Peter Lauwyck zijn respectievelijk directeur van het Jan Ypermanziekenhuis, AZ Delta – dat vanaf 1 januari fusioneert met AZ Sint-Rembert uit Torhout – en Sint-Andries, de ziekenhuizen die binnenkort samen het netwerk Midden-West-Vlaanderen vormen. “Er zijn nu al veel samenwerkingen tussen onze ziekenhuizen”, zegt Johan Hellings. “Artsen verwijzen patiënten door naar elkaar, andere ziekenhuizen zijn beter gespecialiseerd, collega’s plegen overleg… alles voor de beste zorg voor de patiënt.”

Eric Luyckx: “In Ieper hebben we zo de gezamenlijke uitbouw van interventionele cardiologie, zodat we mensen met een hartinfarct in de Westhoek snel en goed kunnen helpen. Nu stappen we samen in het verhaal van een netwerk.” Wat dat netwerk zal veranderen voor u en mij, als mogelijke patiënten van de ziekenhuizen? “Het is absoluut niet zo dat mensen uit de Westhoek nu plots automatisch naar Tielt zullen moeten”, vertelt Peter Lauwyck. “Elk ziekenhuis behoudt een basispakket, de basiszorg voor de Ieperlingen blijft dus in Ieper. Pas voor echt gespecialiseerde ingrepen kan er dan een doorverwijzing gebeuren. Zo is AZ Delta gespecialiseerd in hartchirurgie en dan is het logisch dat de operatie in Roeselare plaatsvindt. Voor de patiënt is dat ook absoluut het beste.”

Johan Hellings pikt in: “Centraal staat nog altijd de zorg voor patiënt en die willen we aanbieden in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Stel dat u ziek bent, hoe ziet uw ideale zorgtraject er dan uit als patiënt volgens ons? De eerste stap: u gaat naar de huisarts. Als die iets vaststelt dat hij zelf niet kan behandelen, volgt een doorverwijzing naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Als inwoner van de Westhoek is dat het Jan Ypermanziekenhuis, al staat iedereen vrij in die keuze.”

Patiënten zullen geen nummer worden in de grote organisatie

“In het ziekenhuis beslissen de artsen in samenspraak met de patiënt wat er zal gebeuren om de beste medische zorg te bieden. Pancreaskanker bijvoorbeeld is dan weer iets voor het netwerk. Deze operaties gebeuren bij AZ Delta. En als er binnen het netwerk geen oplossing is, kan er nog een doorverwijzing zijn naar een universitair ziekenhuis. Na een operatie in een ander ziekenhuis, zullen we er voor zorgen dat de revalidatie opnieuw kan gebeuren in het dichtstbijzijnde. Patiënten zullen absoluut geen nummer worden in de organisatie. We moeten groot zijn als netwerk voor de schaalvoordelen, maar klein en patiëntgericht in de patiëntenzorg. Het gaat nog steeds om mensen en dat vergeten we niet.”

Minder personeel

Het samen gaan in een netwerk biedt voordelen voor de ziekenhuizen. Eric Luyckx van Jan Yperman: “De budgetten van de overheid dalen altijd maar en door samen te werken kunnen we taken verdelen. De artsen vormen poules en regelen de financiële kant van de zaak onderling. Tussen de ziekenhuizen is daar weinig verschil in en de artsen staan positief tegenover het netwerk. Voor ondersteunende functies als administratie kunnen we samenwerken over de ziekenhuisgrenzen heen. Zullen we dan minder personeel nodig hebben? Inderdaad, maar niemand hoeft te vrezen voor zijn job. We kunnen opteren om geen bijkomende aanwervingen te doen en door pensionering zal er een natuurlijke daling zijn van het personeel. Eén op de drie ziekenhuizen is verlieslatend, maar dat is voor Roeselare, Ieper en Tielt niet het geval.” Peter Lauwyck: “Het klopt dat het steeds moeilijker is om break-even te draaien, maar door in een netwerk samen te gaan, staan we sterker voor de toekomst.”