Jan Ghyselen uit Veurne schrijft mee aan de Roetskalender

"Ik draag mij steentje bij tot de Vlaamse cultuurgeschiedenis", zegt Jan Ghyselen. Hij presenteert de Roetskalender van 2016 met op achtergrond de vlag die Joe English tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwierp. (Foto RLV)
Redactie KW

De 58-jarige Jan Ghyselen maakt al vijf jaar deel uit van de redactie die sinds 2005 de Roetskalender opmaakt. De Roets is een ideëel project dat elke week een markant iets of iemand in de kijker plaatst.

Jan Ghyselen werkt sinds 1981 als studiemeester aan het Veurnse College. Hij draagt de Vlaamse gedachte sinds jaar en dag een warm hart toe. “In een tijdschrift zag ik een advertentie over de Roetskalender staan”, vertelt Jan. “De historische kalender, een volledig onafhankelijk project gedragen door wel tachtig vrijwilligers onder wie meer dan de helft historici, interesseerde me erg. Ik vond het idee om elke week een markant iets of iemand die voor Vlaanderen iets heeft betekend centraal te stellen wel tof. Ook vond ik het leuk dat er bij iedere dag een weetje vermeld staat. De kalender is ook praktisch. Elke dag heb je plaats voor enige notities of aantekeningen. Ik wilde graag alle vorige uitgaven en heb die uiteindelijk ook gekregen.”

Kernredactielid

“Nadat ik de redactie enkele zaken had doorgestuurd die eventueel voor de kalender in aanmerking kwamen, nam zij contact met me op. Men wilde namelijk de vlag van de Veurnse studentenbond, getekend door Joe English en tentoongesteld in de inkomhal van het College, bewonderen en bovendien een artikel schrijven over de Boetprocessie. Over beide zaken wilden ze enige informatie krijgen van mij.”

Enkele redactieleden zakten naar het College af. Tijdens het gesprek passeerden Karel Cogge en Hendrik Geeraert de revue als ‘mogelijke markanten’. Zo zagen de Roetsredacteurs Jans interesse en begeestering voor het project. Ze vroegen hem een artikel te schrijven over Hendrik Geeraert. Zo konden ze ervaren dat hij iemand is die de koe bij de horens vat en dat hij daadwerkelijk over een keurige pen beschikt. “Sindsdien maak ik deel uit van de kernredactie”, aldus de studiemeester.

(RL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier