Jan Fieuw vindt ring van WO I-soldaat op akker

Redactie KW

Jan Fieuw, de man achter ‘A Message in a Poppy’, vond een ring op een akker. Het gaat vermoedelijk om de trouwring van een WOI-soldaat. Een juwelier zal hem nu onderzoeken.

Poelkapellenaar Jan Fieuw (42) zoekt granaatkartels in de velden van de Westhoek. “De naamloze moordende munitie kan voor familieleden van gesneuvelden een heel persoonlijk en tastbaar aandenken worden”, vertelt hij. “Zij laten mij weten waar hun familielid gestreden heeft. Op die locatie zoek en lever ik granaatkartels voor een ‘Message in a Poppy’ met de correcte lengte- en breedtegraad van de vindplaats. Het leed van de oorlog wordt zo versmolten tot liefde voor wie we vandaag betreuren.”

Jan Fieuw vindt ring van WO I-soldaat op akker

Jan deed afgelopen weekend een heel opmerkelijke vondst. “Ik was bezig met een project voor een Australiër. Op een veld, dat zich situeert in de grensregio tussen Ieper en Langemark-Poelkapelle, zag ik van ver iets blinken in de zon. Het was een ring in een watergeul. Op die plek komen geregeld oorlogsvondsten bloot te liggen door stromend water. De ring lag in de buurt van enkele regimentsknopen, een halve km in de velden, in niemandsland. Ik wil de exacte locatie niet vrijgeven om te voorkomen dat er veel volk op afkomt. Ik doe mijn werk vaak in onderlinge afspraak met de plaatselijke boeren. Ik heb in mijn leven al enorm veel oorlogsvondsten ontdekt, maar de vondst van deze ring was heel persoonlijk en ontroerend. Het gaat volgens mij om de trouwring van een soldaat. De kans is klein dat een boer hem verloren heeft, zo ver in de velden. De ring bestaat precies uit oud goud. Ik laat hem nu onderzoeken door een juwelier om de ouderdom te achterhalen. Er staat jammer genoeg geen naam of datum in gegraveerd, wat gebruikelijk was in die tijd. Misschien dat het onderzoek van de juwelier meer info oplevert voor de identificatie van de eigenaar. Ik zou uiteraard graag de familie opsporen en contacteren.”

(TP – Foto TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier