Jack & Ty weer stapje dichter bij benoeming bij Brugse politie

12/04/17 om 11:34 - Bijgewerkt om 11:32

De jongste politiehonden van de Brugse politie hebben hun medische keuring doorstaan en kunnen nu uitkijken naar de echte opleiding.

Jack & Ty weer stapje dichter bij benoeming bij Brugse politie

De Brugse politie is alweer een stap dichter bij uitbreiding van het korps. Mechelse herders Jacky en Ty zijn namelijk door hun medische keuring geraakt en zetten op die manier een serieuze stap in de richting van hun benoeming als officiële politiehonden. De kleine schattige puppy's zijn ondertussen grote Mechelse herders geworden. "In principe kunnen ze volgend jaar aan de eigenlijke opleiding beginnen", zegt inspecteur en hondenbegeleider bij de Brugse politie Bart Bonne (46).

Een jaar geleden vertederde Jacky de ganse Brugse rechtbank. De enthousiaste pup kwam er toen zowat voor het eerst buiten samen met Bart. Die had hem vakkundig uit een heel nest uitgekozen. De puppy leek onbevreesd en was de zoon van de oudste politiehond van Bart. Rond diezelfde periode werd ook Ty geselecteerd.

Jacky als pup

Jacky als pup

De medische screening waar Jacky en Ty nu door geraakten, waren voor hun begeleiders een enorm spannend moment. Want als ze daarvoor faalden, was het einde verhaal als politiehond. "Die keuring is heel belangrijk voor een hond", verduidelijkt Bart. "Daar zijn ze enorm streng en hard in. Als die medische keuring tegenvalt, mag je het simpelweg vergeten. En dat zou niet alleen bij ons, maar ook bij ons hele gezin hard aankomen. Iedereen is die honden graag gaan zien."

Omdat er niet elk jaar een opleiding voor politiehonden is, moeten Jacky en Ty nu wel nog wachten tot in februari volgend jaar voor ze ook effectief kunnen starten. Tot dan zullen de begeleiders zich wel nog intensief met hun jonge hond bezig houden. "We trainen heel erg veel", zegt hij. "Ook samen met mijn andere honden. Ik heb namelijk nog twee andere politiehonden, onder andere dus Jacky's vader, die vaak ingezet worden. Jacky kan uiteraard heel veel van hen leren."

Bart ziet in zijn Jacky een toekomstige patrouillehond. "Hij is heel sociaal en enorm kindvriendelijk", zegt Bart. "En patrouillehonden moeten een sociaal en stabiel karakter hebben. Het zijn per slot van rekening onze naaste collega's. Ik werk dag en nacht met hen samen."

De Brugse politie heeft momenteel vier politiehonden. Daar kunnen Jacky en Ty in het beste geval over zo'n twee jaar bij kunnen komen. "Dan zou ik zelf drie operationele teams beschikken", zegt Bart. "Uniek in België, bij mijn weten. Jacky zou zijn vader bij diens pensioen dan waardig kunnen vervangen."

(TL)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!