Jaar effectieve celstraf voor illegaal verblijf in Zeebrugge

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een vluchteling woensdag bij verstek veroordeeld tot één jaar effectieve celstraf voor illegaal verblijf in ons land. De onmiddellijke aanhouding van Mohammed A. werd bevolen. Dertien andere vluchtelingen kregen zes maanden effectief voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge.

Heel wat vluchtelingen proberen via de haven van Zeebrugge in het Verenigd Koninkrijk te geraken. Om dat te counteren is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni een strafbaar feit geworden. Bij herhaaldelijk binnendringen riskeren ze een dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Voorheen konden vluchtelingen enkel vervolgd worden voor hun illegaal verblijf in ons land.

Vooral uit India en Iran

Mohammed A. en Adel B. werden in de haven betrapt toen de nieuwe wet nog niet in werking was getreden. Voor hun illegaal verblijf werden ze respectievelijk tot één jaar en drie maanden effectieve celstraf veroordeeld. De straf van A. valt zo hoog uit omdat hij al eerdere veroordelingen had opgelopen. Om diezelfde reden werd woensdagochtend ook voor Dololei A. één jaar effectief gevorderd.

Dertien vluchtelingen werden tot zes maanden effectieve gevangenisstraf veroordeeld voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. De mannen van vooral Indiase en Iraanse origine lieten allemaal verstek gaan voor hun proces. Ook de twee illegalen die zich woensdag moesten verantwoorden voor indringing stuurden hun kat naar de zitting. De rechter doet uitspraak op 7 december.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier