Izegemse inzamelactie voor vluchtelingen in Calais

© Frank Meurisse
Redactie KW

Sofie Deblaere en David Vermeersch kan je zaterdag in de Freinetschool ‘De Kleine Tovenaar’ tegen het lijf lopen.

Ze engageerden zich om een inzamelactie te organiseren voor de vluchtelingen in Calais. “We willen hen helpen met warme kledij, dekens, maar ook met droge voeding en tenten.” Het moederhart van Sofie brak toen ze dag na dag de schrijnende beelden van de vluchtelingen in Calais zag. “Vooral van de kindjes. Het was een foto van een man met twee kleine kinderen op een bootje die mij het hardst geraakt heeft”, vertelt Sofie. “Ik heb toen een oproep op Facebook gelanceerd. Ik wilde een soort inzamelactie organiseren, maar de oproep was vooral gericht op het praktische: hoe pak ik dit het best aan ? In Kortrijk vond ik een soortgelijk initiatief, daar heb ik ook wat tips gevonden.”

Hulpmiddelen

Er kwamen meteen heel veel positieve reacties. Veel meer dan Sofie verwacht had. “Er zijn zelfs mensen die inzamelacties op kleinere schaal doen en de verzamelde spullen zaterdag komen afleveren bij ons. Anderen willen mee naar Calais rijden met goederen, want ook dat zal nodig zijn. Afhankelijk van het aantal spullen, zullen we meer of minder chauffeurs nodig hebben”, aldus Sofie. Er zijn ook al contacten gelegd met de organisaties ter plaatse, die alle hulpmiddelen kunnen gebruiken.

Maar de echte oplossing ligt niet in particuliere hulpacties, beseft het koppel. “We kunnen enkel proberen om de zware omstandigheden voor de vluchtelingen wat te verzachten. Een pleister op de wonde. Op langere termijn zijn er structurele oplossingen nodig. Ondertussen proberen we op deze manier ons steentje bij te dragen.”

(SD- foto FM)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier