Izegemnaar filmt president Gambia en belandt bijna in cel

Pieter met zijn ouders: Dominique Maenhout en Jo Rosseel van Optiek Exclusief in Izegem © WK
Redactie KW

Pieter Rosseel (19), optiekstudent aan het Vesaliusinstituut in Oostende, trok via zijn school twee weken naar Gambia om er de schoolgaande jeugd aan een bril te helpen. Tussen het vele werk door maakte hij er ook even kennis met de excentrieke president Yahya Jammeh. Hij filmde zonder toestemming de president en dat deed hem bijna in de cel belanden.

De president deed er de bewuste dag zijn intrede op Independence Drive, een symbolische plek voor de Gambianen. “Hij kwam er de officiële opening van een nieuw voetbalstadion bijwonen. Een optocht met veel hooggeplaatsten, een indrukwekkende politiemacht, het leger en zelfs luchtafweergeschut. Kortom, een hele vertoning”, start Pieter zijn verhaal. Op het dak van zijn hotelkamer had Pieter een mooi overzicht van het tafereel. Maar toen hij na afloop weer op zijn hotelkamer was, werd er plots op de deur geklopt. “Ik stond oog in oog met een militair met een machinegeweer, een tweede para hield beneden de wacht.”

Het bewuste filmpje werd door de Gambiaanse veiligheidsdiensten verwijderd. Voor de vrienden thuis hield Pieter er dus alleen een stoer verhaal op na. “Het deed hier overal de ronde”, lacht hij. “Maar als ik nog eens naar zo’n land ga, zal ik toch eerst twee keer nadenken voor ik een filmpje maak van de president.”

Pieter hoopt met zijn verhaal iets te hebben bijgebracht. Vooraf reisadvies inwinnen, bijvoorbeeld. “Toen ik mijn ervaringen achteraf deelde met locals, keken die allemaal vreemd op dat ik zoiets niet wist”, zegt hij. “Andere Gambia-reizigers zijn bij deze dus ook gewaarschuwd.” (Wim Kerkhof)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Izegem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier