Izegem rekent op horeca om WK-dorp uit de grond te stampen

Het Ingelmunsterse Marktplein was tijdens het voorbije EK en WK telkens een trekpleister voor voetbalfans. Volgen er komende zomer ook in Izegem dergelijke taferelen? © Foto FODI
Philippe Verhaest

Izegem wil tijdens het komende WK voetbal in juni 2018 maar al te graag een WK-dorp in eigen stad zien en vraagt de lokale horeca om het heft in handen te nemen. “Het is niet de bedoeling dat de stad betaalt, maar we willen wél ondersteunen”, zegt burgemeester Bert Maertens.

Komende zaterdag en dinsdag werken de Rode Duivels hun laatste twee kwalificatiewedstrijden voor het WK in Rusland af. Maar doordat onze nationale voetbaltrots nu al gekwalificeerd is, worden in tal van steden en gemeenten plannen gesmeed om opnieuw een WK-dorp uit de grond te stampen.

Tijdens het voorbije WK van 2014 en EK van 2016 sloeg Izegem de bal telkens eerder mis. In 2014 was er pas vanaf de derde poulewedstrijd sprake van een groot scherm, de wedstrijden van het Europees kampioenschap werden telkens op een andere plek in de stad vertoond.

De formule in Izegem stond in schril contrast met die in Heule en vooral in buurgemeente Ingelmunster, waar duizenden voetbalfans, ook uit Izegem, de weg naar het Marktplein vonden.

“Het was niet de juiste aanpak”, beseft ook burgemeester Bert Maertens. “Daarom willen we nu tijdig van start gaan en rekenen we op onze horecazaken om het heft in handen te nemen. De stad wil elk goed uitgewerkt concept logistiek ondersteunen, maar het is in principe niet de bedoeling dat wij (mee) betalen.”

Dat heeft vooral te maken met de eindbalans van het EK in 2016. “Daar hebben we een nettoverlies van 20.000 euro moeten optekenen”, zegt de burgemeester.

Cafébaas Tom Sintobin: “We hebben zeker sponsors nodig om het grote scherm te bekostigen”

De stad schreef alle horecazaken uit het Izegemse aan. “Tijdens een eerste vergadering daagde echter niemand op, maar vijf horecazaken lieten per mail weten wel interesse te hebben. We geven onze eigen horeca als eerste de kans om een leuk concept uit te werken. Daarom hebben we alle zaakvoerders gevraagd om tegen maandag 9 oktober hun interesse kenbaar te maken en een eerste aanpak uit de doeken te doen. Eén ding ligt vast: het Izegemse WK-dorp zal er komen.”

Tom Sintobin, zaakvoerder van café De Koornmarkt, heeft wel oren naar een goed uitgewerkt WK-feestje. “Ik heb interesse, maar alles staat of valt met medewerking van de stad. Tijdens het recente EK kon je één match op de Korenmarkt volgen, maar die inkomsten vielen tegen. Daarmee valt een WK-dorp niet te organiseren.”

“We zullen in elk geval sponsors nodig hebben om het grote scherm te betalen. Het is hoog tijd dat we de koppen bij elkaar steken om een concreet plan uit te werken, want we zijn niet de enige stad of gemeente die van het WK een feest voor haar inwoners wil maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier