Izegem: “Ons weer ís aan het veranderen”

Philippe Verhaest

Met bijna vijfduizend zijn ze al, de volgers die dagelijks het weerpraatje van Tom Dutoit, alias TOMeteo, volgen. “Dat ik tot Krak van Izegem ben verkozen, is het ultieme bewijs dat de mensen mijn inspanningen waarderen”, glundert hij.

Toen Tom Dutoit vijf jaar geleden ‘officieel’ als TOMeteo van start ging, had hij nooit durven dromen dat zijn weerpassie zoveel mensen warm zou maken. “Ik sta er zelf van te duizelen als ik die cijfers zie”, geniet hij. “En nu ben ik ook nog eens Krak van Izegem. Dit onderstreept dat er echt wel waardering is voor wat ik doe. Als ik één wens heb voor het komende jaar, is het wel om in 2018 de kaap van de vijfduizend volgers op Facebook te overschrijden. Dat moet lukken.”

Het weer is voor Tom even evident als eten en drinken. “Ik ben er dagelijks minstens een dik uur mee bezig. Ik kruip er zelfs vroeger voor uit de veren. Soms ben ik al om 4.45 uur bezig met mijn analyse. En ondertussen drink ik sloten koffie”, glimlacht hij.

Toms handelsmerk is een uiterst gedetailleerd weerpraatje voor Izegem en omgeving, maar telkens eenvoudig en duidelijk verwoord. “Een beetje zoals Armand Pien in zijn tijd, hé”, knipoogt Tom. “Ik ga er altijd prat op dat mijn informatie volledig correct is. Daar ligt meteen de grootste kick. Zien dat je het bij het juiste eind had. Als ik er dan toch eens naast zit dat gebeurde recent nog tijdens een van de vele sombere winterdagen ben ik daar echt niet goed van. Als weerman kan je je geen fouten permitteren. Ik toets dan ook dagelijks mijn verwachtingen aan de werkelijkheid en geef mezelf ook telkens eens score op tien. En ik quoteer erg streng!”

Ondertussen wordt Toms doen en laten zelfs gevolgd door mensen uit Brugge en Gent. “Er is zelfs een Brugse restauranthouder, die zich baseert op mijn verwachtingen om zijn terras al dan niet uit te stallen.”

Tovermachine…

Tom krijgt zowel online als offline reacties op zijn weerpraatje. “Als ik in Izegem ga winkelen, word ik vrijwel altijd aangesproken over het weer. Dat vind ik een erg mooi compliment, want het toont aan dat mijn mening naar waarde geschat wordt. En bij de basisschool Bellevue waar ik als leerkracht aan de slag ben baseren ze zich op mijn verwachtingen om uitstapjes te organiseren.”

“Er is zelfs een Brugse restauranthouder die zich op mijn weersverwachtingen baseert”

“Door de band genomen zijn het vrijwel allemaal leuke en positieve reacties, maar heel af en toe krijg ik ook een kwade mail binnen. Alsof ik hier over een tovermachine beschik om het weer te bepalen”, lacht Tom. “Maar dat zet me er net toe aan om nóg beter werk te leveren. Alleen heb ik nog altijd geen ‘mooi weer-garantie’ in mijn lade steken…”

“Gebrek aan “zonlicht is echt deprimerend”

2017 was voor Tom ook het jaar, waarin hij een stevige carrièreswitch heeft gemaakt. Hij werkte eerder als meestergast en logistiek medewerker, maar schoolde zich om tot leerkracht in het basisonderwijs. “Een beslissing waar ik nog geen seconde spijt van heb gehad”, klinkt het bij Tom. Over het weer heeft Tom nog geen les gegeven. “Ik ben pas aan mijn eerste schooljaar toe en wil me daarom zo goed mogelijk inwerken, maar op termijn wil ik ‘mijn’ leerlingen zeker de finesses van het weer bijbrengen.”

Tom tuurt naar eigen zeggen elke dag uren naar de hemel. “Daar speelt alles zich af, hé’, grijnst hij. “En ik heb ook altijd een blik gericht op de satellietfoto’s die ik op mijn smartphone kan bekijken. Dat doe ik zelfs tijdens de pauzes op school en het gebeurde meermaals dat er dan een pak kinderen rond mij samen troepen en vol fascinatie naar mijn uitleg luisteren.”

Bereik tot 20.000 mensen

Nu TOMeteo op kruissnelheid zit, hoopt Tom dat zijn weerpraatje het nog jaren goed zal doen. “Ik heb een stevige website, verstuur dagelijks een nieuwsbrief naar zeshonderd mensen en mijn Facebookberichten bereiken tot 20.000 mensen. Daarbovenop heb ik op FM Gold dagelijks twee keer een weerpraatje. Meer kan ik toch niet verwachten?”

Toms favoriete weertype is dat van een rustige lentedag. “Niet te warm, niet te koud… Heerlijk. Alleen zie ik het weer almaar extremer worden. Erg natte periodes volgen extreme droogtes op… Ons klimaat is aan het veranderen, dat kan niemand ontkennen. Zelfs Trump niet”, grapt Tom. “Of we momenteel de somberste winter ooit beleven, kan ik niet zeggen. Maar het gebrek aan zonlicht is echt wel deprimerend. Maar aan de andere kant kan ik ook nog echt genieten van het weer. Als Krak van Izegem hoop ik dat ik in 2018 regelmatig met schitterend weer mag trakteren!”

Bio Tom Dutoit

Privé

Tom Dutoit (46) is getrouwd met Annemie Vermote (48). Samen met hun dochter Femke (15) wonen ze in de Monseigneur Bouckaertstraat. Tom is de zoon van Dirk Dutoit en Annie Vanquathem.

Loopbaan

Tom werkt als leerkracht in de basisschool Bellevue, waar hij hoofdzakelijk voor het vijfde leerjaar staat.

Vrije tijd

Lezen, muziek en vooral zijn weerpassie uitoefenen.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak