Izegem neemt afscheid van 15-jarige scoutsjongen Sebastiaan

© Stefaan Beel
Redactie KW

Zaterdag had in de Sint-Tillokerk de uitvaart plaats van de 15-jarige Sebastiaan Vandommele uit Izegem, die zaterdag op scoutskamp in Bullingen verdronk in een meer.

De Sint-Tillokerk zat bomvol en heel wat mensen moesten tijdens de bijna drie uur durende uitvaart rechtstaan. Zowat alle scouts en heel wat oud-scouts van de Padvinders van Sint-Joris en zijn klaskameraden uit de bakkerijafdeling van Ter Groene Poorte waren erbij. Daarnaast waren verschillende delegaties aanwezig: onder andere waarnemend burgemeester Kurt Himpe en schepenen Lothar Feys en Caroline Maertens van Izegem, burgemeester Friedhelm Wirtz van Büllingen, de zonechef van de zone Eifel, een afvaardiging van de Scouts en Gidsen Vlaanderen, de scouts Rolarius uit Roeselare…

Izegem neemt afscheid van 15-jarige scoutsjongen Sebastiaan

Op de kist lag de vlag van de Izegemse scouts en een teddybeer van Sebastiaan. “Waarom werd Sebastiaan zo uit ons midden weggerukt”, zei deken Herman Lecuyse in zijn openingswoord. Als het dan toch moet, laat het vuur dan maar branden, het vuur dat Sebastiaan’s warmte en genegenheid uitstraalt.”

Een scoutsleider zei dat Sebastiaan een trotse scout was. “Hij was een jongen van weinig woorden, niet van het type dat op de voorgrond trad en geen haantje de voorste. Hij kon zich soms moeilijk uitdrukken, maar was door ieder scoutslid gerespecteerd. Het geluk zag hij in de kleine dingen.”

‘Jij bent een vriend’

Daarna werd het lied ‘Jij bent een vriend’ van Arno gespeeld. Heel toepasselijk want Sebastiaan was een vriend van alle scouts.

“Wij voelen de grond onder onze voeten wegschuiven”, zei deken Herman Lecuyse in zijn preek. “Waarom moet Sebastiaan gaan in de volle lente van zijn leven? Wij koesteren echter de hoop dat de dood niet het laatste is. Sebastiaan is een vrolijke jongen, een knuffelbeer, zei zijn moeder tegen mij. En hij had nog zo verlangd naar dit kamp in Büllingen.” Het werd zijn laatste kamp.

Op het einde van de uitvaartdienst namen alle Izegemse scouts plaats rond de kist. Ze zongen samen hun avondlied. Een pakkend moment, dat nog pakkender werd toen twee oud-scouts de Last Post bliezen.

Izegem neemt afscheid van 15-jarige scoutsjongen Sebastiaan

Er werd toen nog een brief van zijn vader Vincent voorgelezen. “We kunnen niet begrijpen dat je we bent voor goed, we hadden je nog zolang bij ons willen houden. Wat je ons hebt gegeven blijft kostbaar en onuitwisbaar.”

Sebastiaan ging vorige week zaterdagnamiddag zwemmen met zijn scoutsvrienden in het meer van Büllingen. Toen alle scouts uit het water waren, was Sebastiaan nergens te bespeuren. De scouts en de hulpdiensten zetten tot laat in de nacht een zoekactie op, maar zonder resultaat. Zondag werd zijn levenloze lichaam door duikers van de Cel Vermiste Personen teruggevonden in het meer, niet zo ver van de oever.

(IB – foto WCI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier