Izegem: “Met hele gezin samen op reis? Door huisdieren onmogelijk”

Redactie KW

Régine Cuypers en Andy Seghers beschikken over een eigen mini-dierentuin. Elk jaar genieten ze van een welverdiende zomervakantie en dan neemt dochter Eva de zorgen voor de huisdieren even over. “Maar met het hele gezin op reis gaan, is dus onmogelijk”, zegt Régine.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Dierenleed in de zomer.

Achter de fraaie gevel van hun woning in de Lindestraat gaat een hele collectie kleine en minder kleine huisdieren schuil. Even opsommen: één geit, twee varkens, drie honden, twee poezen en drie kittens, twee konijnen en vier pasgeboren exemplaren, twee Griekse landschildpadden, één eekhoorn en enkele vissen.

“Een uitgebreide bende”, glimlacht Régine (46), die als leerkracht in Torhout werkt. Haar partner Andy (37) is zelfstandig tuinaanlegger en samen met de kinderen Emma (19) en Eva (17) wonen ze tussen de (huis)dieren.

Dochter als steun

“We zijn gek op dieren, maar dat brengt tegelijk een pak werk met zich mee”, klinkt het. “Dagelijks gaat er twee uur naar voeding en verzorging, maar daar krijgen we veel voor in ruil. Wanneer we zien dat onze diertjes het naar hun zin hebben, zijn ook wij gelukkig.” Ook de buurt weet maar al te goed dat Régine en Andy echte dierenvrienden zijn. “Wanneer we onze drie honden uitlaten – een Labrador, Cavalier King Charles en Chihuahua – nemen we ook onze geit mee. Aanvankelijk hadden we veel bekijks, maar ondertussen zijn de buren het al gewoon om ons zo te zien wandelen”, glimlacht Régine.

Wanneer het gezin uitstapjes maakt, moet het altijd rekening houden met de dieren. “Voor ons vertrek checken we of ze nog allemaal voldoende eten en drinken hebben en we zorgen er ook voor dat we altijd op een mooi uur terug thuis zijn. En als we dan toch al eens wat langer willen wegblijven, kunnen we vrijwel altijd op onze dochter Eva rekenen. Zij neemt de taken met plezier even over, want ze heeft nog een groter dierenhart dan wij.”

Met het hele gezin er even op uit trekken, is evenwel amper aan de orde. “Dat is inderdaad een probleem, ja. Maar we zijn af en toe creatief en vragen buren en vrienden om even bij te springen. Zo is er twee jaar geleden iemand hier een weekje komen wonen om de dieren te verzorgen. We vroegen enkel om ervoor te zorgen dat geen enkel diertje zou sterven tijdens onze vakantie, maar bij onze thuiskomst hadden we vier extra kuikentjes”, lacht Régine.

Hoge telefoonrekening

Régine en Andy maken er een punt van om jaarlijks op reis te trekken. “Dan staat Eva in voor de dieren, al sturen we elkaar dagelijks tientallen sms’jes. Zo was ze vorig jaar een van onze schildpadden verloren. Vanuit Spanje hebben we haar een hoop tips gegeven en kon ze onze kleine vriend uiteindelijk terugvinden. Je wil niet weten hoe hoog onze telefoonrekening is na een reisje…”

Of de vele huisdieren de vrijheid van Régine en Andy in de weg staan, ontkennen ze. “Het zorgt net voor een meerwaarde. De dieren bepalen het leven in en rond huis. ‘s Ochtends en ‘s avonds hebben we een heel ritueel om ze allemaal te verzorgen. We zouden het niet meer kunnen missen. En wanneer we na een vakantie terugkeren, zijn we altijd blij dat we de zorgen weer op ons kunnen nemen. Al zorgt het af en toe ook voor een minder moment. Zo hebben we ooit een verjaardagsfeestje in de familie moeten annuleren omdat een van onze varkentjes zwaar ziek was. We zijn bij hem blijven waken. Met succes, want onze lieveling werd weer helemaal de oude. Zo’n momenten maken het de moeite waard.”