Izegem in laatste rechte lijn voor openstelling domein Blauwhuis

Kasteel Blauwhuis langs zijn meest majestueuze kant : dé parel van Izegem. © Frank Meurisse
Redactie KW

Alhoewel de deal nog niet 100 procent rond is, kondigde burgemeester Bert Maertens het al met enige trots aan op de nieuwjaarsreceptie voor het personeel: nog dit jaar gaat het domein Blauwhuis open voor het publiek. Dat zal een historisch moment worden, want welke Izegemnaar kent het Blauwhuis niet? En wie heeft er al zolang niet van gedroomd om deze prachtige oase van groen en rust midden in het stadscentrum vrij te kunnen betreden?

“We staan echt op een zucht van de overeenkomst, het kán niet meer mislopen”, glundert Bert Maertens. “Onze relaties met de verkoper, de stichting Gillès de Pélichy, zijn echt uitstekend. Die mensen zijn bereid een redelijke prijs te hanteren en zijn gelukkig met een partner als de stad Izegem, die voor hen deuren kan openen. Bij zoverre dat wij als stad het voortouw nemen in dit project van de toekomst.”

“Gebouw in stukken ontwikkelen”

“Wat niét wil zeggen dat wij als stad ook het kasteel gaan kopen”, vult schepen van Patrimonium Caroline Maertens (N-VA) meteen aan. “Aanvankelijk waren er wel ideetjes om er bepaalde van onze diensten te huisvesten of er zelfs het stadhuis van te maken. Klinkt allemaal mooi natuurlijk, maar we hebben goed gerekend en zijn tot het inzicht gekomen dat zoiets onbetaalbaar is. Want je hebt niet alleen de aankoopprijs en de renovatiekosten, maar je moet het gebouw ook onderhouden en verwarmen en dat is gigantisch. Zo gigantisch zelfs dat het bijna onbegonnen werk is van het kasteel nog aan één koper te slijten.”

“Vandaar dat zowel bij de verkoper als bij ons het plan gerijpt is om het gebouw in stukken te gaan ontwikkelen”, pikt burgemeester Bert Maertens weer in. De stichting De Pélichy is verwant met een projectontwikkelaar die hier wel kan voor instaan. Want het is niet omdat een gebouw beschermd is, dat je er binnenin niet van alles kan mee gaan doen. De bovenverdiepingen bijvoorbeeld zijn, op de fameuze Chinese kamer na, perfect veranderbaar en moderniseerbaar. Daar zouden bijvoorbeeld luxeappartementen kunnen in komen, waar er hier in Izegem beslist een markt voor is. Want ze krijgen er meteen ook een gratis grote tuin bij, die ze zelf niet moeten onderhouden. Ook bepaalde diensten zoals bijvoorbeeld een advocatenkantoor zouden hier zeker gehuisvest kunnen worden.”

“Hét project van deze bestuursperiode”

Bert en Caroline zijn op dreef wanneer ze het allemaal uitleggen. “Dit is zonder meer hét project van deze bestuursperiode en uit de eerste reacties die ik kreeg, voel ik dat de Izegemnaar deze openstelling van ons kroonjuweel echt wel apprecieert”, besluit de burgemeester. “Maar we moeten met onze beide voeten op de grond blijven. We zijn er nog bijlange niet, maar we hebben wel een prachtig perspectief. Wat wél al min of meer vaststaat, is dat we we hier volgend jaar toch al eens een of andere manifestatie op poten wil zetten voor álle Izegemnaren.”

(JR)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier