Isabelle Decramer uit Moerkerke geeft coaching aan plusouders

Isabelle Decramer, hier naast haar man Mario Philips: "Plusouders hebben het vaak zo moeilijk omdat het een echt taboe is om iets verkeerd te zeggen over de kinderen van de partner." © PDV
Redactie KW

Gezinswetenschapper Isabelle Decramer, al jaren actief als relatietherapeut en conflictbemiddelaar, geeft sinds dit jaar coaching aan plusouders. “Er zijn telkens meer scheidingen waarna mensen vaak een nieuw gezien starten. De aanwezigheid van kinderen uit een vorige relatie kan tot spanningen leiden. Ik help de plusouder een plaats vinden in het gezin.”

Voor ze werkte als bemiddelaar, coach en therapeute was Isabelle Decramer in een heel ander beroepsmilieu actief. Ze studeerde dan wel Gedragswetenschappen en Psychotherapie maar werkte eerst tien jaar als schadebeheerder in de verzekeringssector. “Van daaruit voelde ik de nood om mensen te overtuigen hun conflicten op een andere manier op te lossen”, legt Isabelle uit.

Werken met paarden

“Ik volgde nog bijkomende opleidingen tot Conflictbemiddelaar, Professionele coach en Relatietherapeut. Daarnaast volgde ik ook de opleidingen tot het werken met paarden als ondersteuning bij therapie, dit volgens de principes van het Natural Horsmanship. We hebben hier bij onze woning in Moerkerke dan ook paarden zitten die we effectief gebruiken bij therapie. Ook mijn man Mario Philips, waarmee ik samenwerk in ‘Find Balance’, gebruikt de paarden bij het begeleiden van zijn cliënten in hun persoonlijke groei. Paarden zijn als een spiegel, door de interactie met een paard kun je veel aantonen en leren.”

Plaats zoeken

Sinds begin dit jaar geeft Isabelle dus ook coaching aan zogenaamde plusouders: mensen die terecht komen in een gezin waarvan de partner kinderen heeft uit een vorige relatie of huwelijk. Hiervoor sloot ze zich aan bij het netwerk Plusouderconsulenten dat opgericht werd door Anja Pairoux. “Er zijn telkens meer scheidingen waarna mensen vaak een nieuw gezin starten. Vaak heeft een of beide van de partners al kinderen uit een vorige relatie. Dat leidt vaak tot spanningen. Voor de plusouder is het vaak moeilijk om uit te maken in hoeverre zich in te laten met de opvoeding van de kinderen van de partner. Plusouders willen zich ook geliefd, of toch minstens aanvaard, voelen. Ze zoeken dus een plaats in het nieuw samengestelde gezin. Als plusouderconsulent help ik hen die plaats te vinden”, vertelt Isabelle.

Vaak laatste strohalm

“Conflicten ontstaan meestal door oudere kwetsuren die meegesleept worden naar de nieuwe gezinssituatie. Kwetsuren opgelopen door pijnlijke scheidingen of vertrouwen dat beschaamd werd. Plusouders hebben het vaak zo moeilijk omdat het een echt taboe is om iets verkeerd te zeggen over de kinderen van de partner. Dit zorgt voor heel wat frustratie. Voor plusouders die zich hier aandienen, is het vaak een laatste strohalm: het is dit of uit elkaar gaan omdat de spanningen te hoog oplopen.”

Basis van spanningen

“De coaching die we aanbieden omvat een volledig traject van een tiental sessies in een periode van zes maanden. De coaching heeft plaats op neutraal terrein, bij ons hier in Moerkerke. In principe is de coaching gericht op de plusouder maar het is ook mogelijk om het gehele gezin erbij te betrekken.”

“Plusouders willen zich ook geliefd, of toch minstens aanvaard, voelen”

“Bij aanvang van de coaching richt ik me vooral op de situatie van de plusouder. Wat is zijn of haar achtergrond? Wat is de basis van de spanningen. Dat proberen we samen bloot te leggen. Vanuit die zelfkennis zal de plusouder gesterkt zijn in de interactie met de andere leden in het nieuw samengestelde gezin. De aanwezigheid van kinderen die aan het puberen zijn in het gezin vormt een extra uitdaging maar is zeker niet altijd problematisch. Het isbelangrijk om te komen tot goede, leefbare afspraken waarbij ook een onderscheid gemaakt worden tussen het naleven van de ‘huisregels’, die door alle leden moeten nageleefd worden, en de eigenlijk opvoeding van de kinderen.” (PDV)

Meer info op www.findbalance.be en https://www.plusouderconsulenten.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier