Isabel uit Wingene installeert bewakingscamera’s om sabotage aan broodautomaat te voorkomen

Er staat een duidelijk bordje aan de automaat, zodat iedereen weet dat sabotage niet thuishoort en dat alles gefilmd wordt. © Nele
Redactie KW

Isabel Devooght (42) uit Wingene is het grondig beu. Nadat haar broodautomaat al maandenlang iedere week op maandag gesaboteerd wordt, liet ze bewakingscamera’s plaatsen. “Iedereen wordt voortaan gefilmd, het is de enige oplossing”, aldus de zaakvoerster van Bellucci, de krantenwinkel met koude bakkerij langs de Beernemstraat.

Kranten- en broodwinkel Bellucci is een goed draaiende zaak en Isabel houdt die met hart en ziel open. Buiten aan haar winkel is een broodautomaat te vinden. Die automaat wordt echter telkens op haar sluitingsdag gesaboteerd. Wie de dader is en met welk motief dat gebeurt, is voor Isabel voorlopig nog onduidelijk. “Ik hou mijn krantenwinkel al 23 jaar draaiende”, zegt ze. “Zo’n acht jaar geleden waagde ik mijn kans om er een koude bakkerij bij te nemen. Ik verkoop brood en banket en heb mijn eigen broodautomaat, palend aan mijn winkel. Dat geheel mag ik succesvol noemen. Op maandagmiddag is de winkel gesloten en dan neem ik vaak de tijd om er eventjes op uit te gaan. Telkens krijg ik telefoon van mijn klanten dat de automaat niet naar behoren werkt. Hij is telkens geblokkeerd.

Enorm verlies

Dat gebeurt al sinds Nieuwjaar. “Het muntengleufje wordt vaak volgepropt met kleine centjes of rostjes. Op die manier is het onmogelijk om nog brood aan te kopen. De klanten kunnen geen geld meer inwerpen of kunnen wel betalen, maar krijgen geen brood. De knop die dienst doet als annulatie, waarbij de klant zijn geld terugkrijgt, wordt heel hard ingeduwd zodat de knop blijft steken. Voor de klant is dat zeker niet aangenaam en voor mij betekent dat een enorm verlies. Als ik thuiskom na mijn uitstap heb ik veel werk om mijn klanten vriendelijk te woord te staan en hun geld terug te geven en daarbovenop moet ik mijn automaat leeghalen en moet ik meestal een 45-tal broden weggooien. Puur verlies!”

Nieuwe samenwerking

Wie en waarom men dat doet, is erg onduidelijk. “Het kan jaloezie zijn van andere winkeliers, maar dat betwijfel ik sterk. Ik ben niet de enige die zoiets meemaak. Er zijn nog automaten in de omgeving die met sabotage te maken hebben. Opvallend is het voorval dat ik vijf jaar samenwerkte met een bakker uit de gemeente en toen had ik nooit problemen met de automaat. Een zestal maanden geleden ging ik een nieuwe samenwerking aan met een bakkerij uit Oostkamp. Mijn vroegere bakker kon daar niet om lachen. Sinds Nieuwjaar zijn de problemen begonnen. De enige oplossing is het plaatsen van bewakingscamera’s. Intussen is dat gebeurd en iedereen wordt gefilmd. Er staat een duidelijk bordje aan de automaat, zodat iedereen weet dat sabotage niet thuishoort en dat alles gefilmd wordt. Het is nu bang afwachten wat het komende maandag zal zijn. Opnieuw van dat of een eindelijke, langverwachte stop?”

(Nele Sabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier