Iraniër riskeert drie jaar cel voor mensensmokkel in Mannekensvere

Redactie KW

Een 25-jarige Iraniër heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor het smokkelen van zes vluchtelingen.

S.S. werd in september ingerekend op de parking langs de E40 in Mannekensvere. Het openbaar ministerie vorderde drie jaar effectieve celstraf en een boete van 36.000 euro.

De West-Vlaamse parkeerterreinen aan de E40 vormen al langer het vaste werkterrein van mensensmokkelbendes. Daarom werd de snelwegparking in Jabbeke op 24 september 2015 opnieuw in de gaten gehouden. De politie stelde vast hoe een Renault Kangoo zes mensen afzette op de parking. Daarna reed de wagen met hoge snelheid door naar de parking aan de E40 in Mannekensvere. De bestuurder van de Renault werd ingerekend, maar de slachtoffers of andere verdachten konden niet meer aangetroffen worden.

Dispuut tussen advocaat en procureur

S.S. beweert dat hij zelf een slachtoffer is van de mensensmokkelaars die klanten ronselen in de Noord-Franse vluchtelingenkampen. “Mijn cliënt was bereid om informatie te geven over hen, maar werd nog voor de voorleiding bij de onderzoeksrechter in verdenking gesteld”, aldus meester Jean-Marie de Meester. “Het is een rechtstaat onwaardig hoe het parket deze processen voert in de media. Vroeger kwam men met bewijzen, nu is men enkel geïnteresseerd in het willekeurige oppakken van mensen.” Die laatste uitspraak zorgde voor een bitse discussie met procureur Frank Demeester, die de uitspraak zelfs liet akteren op het zittingsblad.

Volgens de verdediging zijn er geen bewijzen dat de Iraniër zich schuldig maakte aan mensensmokkel. Zo is er ook geen spoor van een vermogensvoordeel. “Ik vraag de vrijspraak, maar de realiteit is dat de Dienst Vreemdelingenzaken en de staatssecretaris hem in dat geval toch wel zouden opsluiten.”

De rechter doet uitspraak op 17 februari.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier