Inwoners Sijsele mogen zelf meedenken over toekomst leegstaande kazerne

Redactie KW

De inwoners van Sijsele hebben een eerste blik gekregen op de toekomst van de voormalige legerkazerne langs de Dorpsstraat. Eerder al raakte bekend dat het domein van 18 hectare plaats maakt voor een woon- en werkomgeving met voldoende ruimte voor recreatie.

De komende tijd kunnen alle inwoners hun ideeën voor de concrete invulling van de site overmaken aan de stad en het ontwerpbureau. “Het wordt niet zomaar de zoveelste verkaveling. Het gaat om een fantastisch gebied. Hoe meer ideeën we krijgen, hoe beter”, zegt burgemeester Joachim Coens (CD&V). De kazerne zelf werd vorig jaar nationaal bekend nadat honderden vluchtelingen er hun intrek in namen.

Het enthousiasme bij de Sijselenaars is alvast groot. Honderden inwoners kwamen afgezakt naar de leegstaande militaire site om het domein nog eens met eigen ogen te aanschouwen. Aanvullend kregen ze in de Cultuurfabriek een eerste inzicht in de plannen van de winnende ontwerpbureaus LINT landscape architecture en Ziegler Branderhorst. Opvallend: daarbij wordt veel ruimte gelaten voor wensen en ideeën van de omwonenden. “Het gaat dan ook om een belangrijk deel van Sijsele. Een historische plaats bijna”, vertelt burgemeester Joachim Coens (CD&V). “In de eerste plaats was ik blij verrast met de massale opkomst. Het gaat hier om een vernieuwend project. Het is allesbehalve de bedoeling om op de site de zoveelste verkaveling te bouwen. De ruimte biedt heel veel potentieel. Eenmaal afgewerkt zal het Sijsele en Damme in het algemeen op de kaart zetten.”

Basisplan

Het ontwerpbureau laat zoals eerder gezegd veel ruimte over om de wensen van de bevolking in het project te verwerken. “We hopen veel reactie te krijgen waar we mee verder kunnen” bevestigt Ivar Branderhorst. “Uiteraard zullen alle wensen zoveel als mogelijk geïntegreerd worden op de site. Op dit moment ligt er een startbeeld op tafel. Een van de ideeën is om te werken met een soort clusters van kleine bedrijfjes die ondergebracht worden dicht bij elkaar. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan een kleine bierbrouwerij naast een kaasfabriekje. Die twee vullen elkaar perfect aan en kunnen een hele leuke trekpleister worden in Sijsele. Al is dat zoals gezegd maar een simpel voorbeeld. Er zijn mogelijkheden genoeg.” Een ander plan is om op het domein van 18 hectare een centrale plaats te maken. De mogelijkheid van een restaurant is daarbij een reële optie. “Aanvullend hebben we een centraal park in gedachten waar rond gebouwd kan worden én een grote hal voor tijdelijk gebruik waar bijvoorbeeld fuiven of sportevenementen kunnen georganiseerd worden”, gaat Branderhorst verder. Concreet zijn de plannen nog niet. Daarvoor wordt dus echt gerekend op de input van de lokale bewoners. Wél is het de bedoeling om het domein mooi te laten aansluiten op de rest van het dorp. De ontwerpers hebben nu een jaar tijd om hun plannen concreet vorm te geven.

Ideeënbus

De oproep naar de Sijselenaars om zelf met voorstellen op de proppen te komen viel alvast niet in dovemansoren. In een ideeënbus mocht iedereen zijn of haar mening over het project prijsgeven. In de bus stopten de inwoners ook tientallen frisse voorstellen voor de inrichting van de site. Op het plan van de voormalige kazerne hingen zaterdag al tientallen kleefbriefjes met voorstellen. ‘Een pretpark aub’, was daarbij een van de opvallendste. “We bekijken alle voorstellen. Je weet maar nooit”, zegt burgemeester Coens met een knipoog.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier