Inwoners Pittem, Wingene en Meulebeke koele minnaars van fusie

Eric Verhenne © Foto RN
Tom Van Houtte

De gemeenten Pittem, Meulebeke en Wingene zeggen niet nee tegen een vrijwillige fusie. Dat bekennen de respectieve burgemeesters deze week in De Weekbode Tielt. Maar wat denken bekende inwoners uit de drie gemeenten van die plannen? Ze blijken erg koele minnaars van een fusie.

De gemeenten willen als het ware de vlucht vooruit nemen uit vrees op termijn samengevoegd te worden met Tielt. En daar zitten ze niet op te wachten. “We zijn landelijke gemeenten en hebben geen kleinstedelijke cultuur. We hebben niks tegen de inwoners van Tielt, maar denk aan Aarsele, Schuiferskapelle of Kanegem. Zijn die gemeenten veel gelukkiger nu ze na de fusie in 1976 bij de stad Tielt werden gevoegd?” klinkt het bij Ivan Delaere (Pittem), Dirk Verwilst (Meulebeke) en Hendrik Verkest (Wingene).

Wingenaar Eric Verhenne, presentator en voorzitter van de vzw Radio Molenland, vindt dat zijn gemeente geen baat heeft bij een fusie. “Onze stedelijke infrastructuur is niet slecht, ik weet niet wat een fusie daaraan zou veranderen. Als je leest hoeveel schulden sommige steden hebben, dan betwijfel ik of schaalvergroting de oplossing is om de schuldenlast te lijf te gaan. Ook voor de gezelligheid hoeft men het niet te doen.”

Guido Defour
Guido Defour© Foto RN

“Ik voel me een beetje verkocht”, valt Guido Defour, gewezen voorzitter van de Tieltse Perskring en heel goed thuis in de regio, met de deur in huis. “De fusie tussen Pittem en Egem bracht ruim veertig jaar geleden al heel wat deining teweeg, omdat de Egemnaren vreesden dat hun typische dorpsgevoel verloren zou gaan. Toen was dat ook al een reactie op een mogelijk grotere fusie met Tielt en Ardooie. Ik heb niets tegen Tielt, kwam er veel voor De Weekbode en ben verre familie van de burgemeester, waar wie zit hierop te wachten? Ik denk dat deze stellingname van de huidige gemeentebesturen volgend jaar zeker zijn implicaties kan hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Wat er ook gebeurt, Guido zegt zich altijd Pittemnaar te zullen voelen. “Ik ben dat nu al 71 jaar, niemand kan me dat nog afpakken. Tradities als Zotte Maandag, de Berenfeesten en de Breughelkermis zullen hoe dan ook overleven.

Johan De Poorter.
Johan De Poorter.© GF

Johan De Poorter, voorzitter van N-VA Meulebeke, ziet vooral politieke motieven in de fusieplannen. “Het is geen toeval dat er niet wordt gesproken met Tielt, waar N-VA aan de macht is, maar dat men kiest voor CD&V-bondgenoten. Nochtans zou Meulebeke eerder moeten kijken in de richting van Tielt, Ardooie, Dentergem en Oostrozebeke, gemeenten waar we nauwer bij aanleunen. Wingene maakt bijvoorbeeld al deel uit van een andere politiezone en een ander gerechtsdistrict. Ik heb zo het gevoel dat onze burgemeester zijn ambt wil veiligstellen door samen te spannen met twee collega’s die fin de carrière zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier