Inwoners gieten hun bezorgdheden in de ‘Doornen van Kanegem’

Bezorgde Kanegemnaren: op de foto Luc Vandenbroecke, Els Verhooghe, Jan Monteyne en Paul Vanherck van de Gezinsbond en Nele Van Den Broucke en Ivanka Deblieck van de Ouderraad. © Foto WME
Redactie KW

De parochiezaal, kindvriendelijkheid, verkeersveiligheid, bloemendorp, openbaar toilet, stadsrecepties, elektronische borden en budget dorpsfeesten: dat zijn de ‘Doornen van Kanegem’, die de verenigingen in een memorandum hebben gebundeld en overhandigd aan de politieke partijen. “We hopen dat na de verkiezingen meer naar de stem van Kanegem wordt geluisterd.”

Vertegenwoordigers van de Gezinsbond, Ouderraad, Chiro, Femma, Okra, Landelijke Gilde, De Snelle Sletsen, Dosko Kanegem, de Kurte Tieze, KVLV, Planchée, Wijkcomité de Neringen en Fietsclub Kanegem zaten op een overlegmoment bijeen om de bekommernissen van het bloemendorp Kanegem te bespreken en te bundelen. Het einddocument werd aan de politieke partijen voorgesteld. “Bedoeling is dat ze de aandachtspunten meenemen in de voorbereiding van de partijprogramma’s, maar zeker acties ondernemen in de volgende legislatuur“, zegt Luc Vandenbroecke van de Gezinsbond Kanegem, in naam van alle verenigingen.

Het is al enkele keren gebleken dat men in Kanegem op de honger blijft zitten. Men heeft de indruk dat men al te vaak met een kluitje in het riet wordt weggestuurd of dat even een wortel wordt voorgehouden. “Af en toe is er overleg, maar de tekortkomingen blijven.”

Speelpleinen

En dan gaat het lang niet alleen over de parochiezaal, die al jaren bovenaan op de prioriteitenlijst in Kanegem staat. “De parochiezaal is niet meer van deze tijd“, luidt de klacht. “De infrastructuur is verouderd (geur, ongedierte, vocht, kapot meubilair, muziekinstallatie…), er kunnen vragen worden gesteld over de veiligheid en er is te weinig ruimte voor de opslag van materiaal. Sinds het overleg werden wel nieuwe tafels geleverd.” De verenigingen hopen dat er vanaf de start van een nieuwe legislatuur een structurele aanpak komt.

Ook in Kanegem is mobiliteit en verkeersveiligheid een heikel punt

Verder wordt ook aandacht gevraagd voor de verloedering van de speelpleinen op Ten Broucken en De Zonneblomme. “Het onderhoud, de staat van de speeltuigen en het zand, glasscherven… Met de kermis is er ook een te beperkt aanbod aan attracties.”

Ook in Kanegem is mobiliteit en verkeersveiligheid een heikel punt. “De Kanegemstraat is gevaarlijk (een politieke partij merkte op dat het fietspad langs de Kanegemstraat de naam ‘fietspad’ niet waardig is, red.), het blijft wachten op de heraanleg van de Neringenstraat, ook het fietspad in de Keizerstraat is in slechte staat en aan het kerkhof vragen we meer parkeerplaatsen.”

De Neringenstraat: een doorn in het oog.
De Neringenstraat: een doorn in het oog.© Foto LVA

Ook de schoolomgeving kan volgens de inwoners van Kanegem veel veiliger. “Moeten de controles zone 30 niet worden uitgebreid? Er is nog te veel zwaar verkeer en de aanleg van de zebrapaden in het centrum is niet altijd even logisch.” De verenigingen roepen ook bestuurders en ouders op om hun verantwoordelijkheid op te nemen. “De stad zou eventueel ook kunnen sensibiliseren aan de hand van fluohesjes.”

Bloemendorp

Als het over doornen gaat, kom je uiteindelijk vroeg of laat ook terecht bij het uithangbord van Kanegem: het bloemendorp bij uitstek. “Er mag meer aandacht gaan naar het wegnemen van onkruid en de bloembakken vinden we niet altijd passend in het straatbeeld”, luiden de opmerkingen op het groen- en bloemenbeleid.

Tieltse politici: “De parochiezaal is ook voor ons de grootste bekommernis”

Net als in Schuiferskapelle hoopt men in Kanegem dat een openbaar toilet wordt geïntegreerd in het project van de renovatie van de parochiezaal. “We zouden ook graag eens een duidelijke lijn zien wat betreft de aangeboden recepties. Voor de ene kan dat pas om de 25 jaar, andere verenigingen worden jaarlijks getrakteerd.” Tenslotte zijn er nog vragen over een elektronisch bord en het budget voor een dorpsfeest voor Kanegem, dat niet duidelijk is. Feit is: volgens de verenigingen in Kanegem zijn de bekommernissen van… 2004 nog altijd actueel.

Niet limitatief

Op de presentatie van de ‘Doornen van Kanegem’ waren alle Tieltse kopstukken van de verschillende partijen aanwezig, aangevuld met een Kanegemse of een Aarseelse vertegenwoordiger. Na de voorstelling kreeg elke partij vijf minuten om te reageren, zonder in debat te gaan. “Er zijn nieuwe elementen, maar de parochiezaal is ook voor ons de grootste bekommernis. Kanegem is de laatste deelgemeente, die wacht op een nieuwe zaal. Maar de opgesomde lijst is niet limitatief. Er zijn mogelijks nog andere verzuchtingen”, aldus politici. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier