Internationale Oldtimermeeting in Wervik mikt hoog: “We verwachten duizend auto’s”

De Wervikse Oldtimer Liefhebbers op het stadsdomein Oosthove met een Renault 4 van het bouwjaar 1951. (Foto MV)
Redactie KW

De Wervikse Oldtimer Liefhebbers organiseren op zondag 19 augustus de ondertussen al achttiende editie van hun internationale oldtimermeeting in en rond het stadsdomein Oosthove. Het gaat om een van de grootste gratis oldtimermeetings in België en Noord-Frankrijk. Bij mooi weer zijn er maar liefst 10.000 bezoekers.

Elk jaar is er een andere thema. Vorig jaar was dat ‘Bella Italia’, dit keer is het ‘Renault’. “We verwachten 1.000 auto’s”, aldus Nicolas Galle. “Ze blijven hier niet allemaal. Het is een op- en afrijden. Renault was enkele jaren al eens het thema, maar toen een bepaald type. Renault bestaat nu 120 jaar. Vandaar onze keuze. We verwachten nogal wat Renaults uit de jaren zeventig. Het is vintage.”

Mobiliteitsplan

Ook een deel van de Speie-, Grauwe Zuster- en Molenstraat wordt gebruikt. De Speiestraat wordt dit keer gebruikt tot aan de Leiekaai. De organisatoren hebben samen met de stadsdiensten en de politie een mobiliteitsplan uitgewerkt om hun almaar groeiend evenement in goeie banen te leiden.

Wagens zullen oprijden via de Leiekaai en achter de appartementen door tot in Oosthove doorrijden. Wegrijden kan via een tijdelijke omgekeerde rijrichting Speiestraat terug en weg via Toekomststraat. Extra randparkings worden voorzien.

“Het eerste deel van de Ommegangstraat tussen de Emiel Gellyncklaan tot de Speiestraat wordt exclusief als bewonersparking voorzien”, zegt Nicolas Galle. “Parkeren in een visgraat zal er mogelijk zijn. Alle inkomend verkeer zal via de Speiestraat vanuit de richting Menen komen. Stewards zorgen er voor het onthaal.”

“We zullen meer plaats hebben. De populieren aan de Leiekaai werden gerooid en hebben we daardoor ook meer plaats. Ondertussen zijn ook de Leiewerken achter de rug, is alles opgeruimd en biedt dat ook meer mogelijkheden op Oosthove.”

Auto-onderdelen

Binnen en buiten is er ook een ruilbeurs met wisselstukken, boeken en curiosa. Daarop zijn zowel particulieren als professionelen van de partij. “Er komen almaar meer standhouders met auto-onderdelen“, vertelt Nicolas. “Er is hier altijd een grote verkoop. Voor de eerste keer gaan we de standhouders zelf een plaats aanbieden. Ze zullen zich eerst moeten aanmelden.”

De Leiebrug wordt heel de Zomerkermis afgesloten met een container. “Voor de bezoekers vanuit Frankrijk zal dat sowieso ambetant zijn“, zegt Nicolas. “De deelnemers uit Frankrijk komen vooral via de autostrade en nemen de afrit Roncq om via Menen en de N58 naar hier te rijden. Voor hen is het afsluiten van de brug niet echt een probleem. Ondertussen speelden we op de situatie in met een ludiek filmpje op Facebook. Het wordt veel gedeeld.” De meeting start om 8 uur en eindigt omstreeks 18 uur. (Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier