Internationale jury keurt stamboekschapen in Beveren-Leie

Jan Van Ginderachter met enkele van zijn schapen die hij aan het voederen is. © DJW
Redactie KW

Wie een opmerkelijk, gezellig en tegelijk leerrijk evenement zoekt, moet zeker zondag 12 augustus aanstippen in de agenda. Dan vindt de vierenvijftigste Interprovinciale Prijskamp Memorial Georges Meerschman plaats, van 9.30 tot 17 uur op de terreinen aan ontmoetingscentrum ‘t Klokhuis en de Kernelle in de Kerkdreef. Net zoals de voorbije jaren worden er enkel rasschapen gekeurd door een internationale jury.

Er zijn een zestigtal kwekers uit Vlaanderen en Wallonië ingeschreven. En de zeven rassen die aan bod komen zijn Texel (populairst), Hampshire, Bleu du Maine, Suffolk, Franse Texel, Blauwe Texel en Rouge de L’Ouest.

Voorzitter van de organisatie Jan Van Ginderachter, zelf ook schapenkweker: “Deze prijskamp, alleen bestemd voor stamboekschapen, is de belangrijkste van het land. Aan dit tornooi nemen dan ook alleen topkwekers deel die met raszuivere dieren naar Beveren-Leie komen. De selectie is overigens heel streng. En alle schapen worden vooraf door veeartsen gecontroleerd. Op het terrein nabij ‘t Klokhuis is er voldoende ruimte om alles op en top in te richten. En de bezoekers kunnen alles van nabij volgen. Daarnaast zorgen wij ook voor muziek. En rond de middag is er een maaltijd mogelijk in nabijgelegen gebouwen. Daarvoor moeten wij de stad Waregem bedanken, die dit evenement steunt.”

Zeven rassen

Naast Jan Van Ginderachter bestaat het organiserend comité uit secretaris Kristof Schillewaert en bestuursleden Hervé Weedaeghe, Frans Vanackere, Daniël Schillewaere, Geert Maertens, Geert Werbroeck en Marc Messiaen. De keurders die samen de jury vormen komen uit Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België. Samen met de zeven rassen die worden gekeurd stelt de organisatie ook vier andere rassen voor die eerder nog niet aan bod kwamen.

“Wij maken van de gelegenheid gebruik om enkele andere soorten van stamboekschapen voor te stellen”, aldus Jan. “Het zijn de rassen Lleyn (Wales), Dassenkoppen, Charmoise en de Engelse Texelaar. Misschien komen die de volgende edities aan bod voor de keuring. Wie Georges Meerschman was? Een van de drijvende krachten achter deze prijskamp die naar hem is genoemd. Hij was ook nationaal voorzitter van de organisatie van stamboekschapen.” De keuring van zondag 12 augustus verloop uiterst professioneel. De jury beoordeelt op verschillende criteria: grootte, houding, stand van de poten, wolkwaliteit, tanden en kop. Kortom: alles wat het uitzicht en ook letterlijk de inhoud van elk rasschaap bepaalt. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier