Intercommunale Leiedal pakt uit met renovatiecoach

Minister Tommelein kreeg uitleg van de renovatiecoach. © AXV
Redactie KW

De Zuid-West-Vlaamse intercommunale Leiedal wil renovatie fors stimuleren en heeft daarom een speciale website ontwikkeld en een renovatiecoach aangesteld.

Via de site www.mijnenergiekompas.be is een digitale tool waarbij iedereen kan meten hoe energie-efficiënt haar of zijn woning is. Je hoeft enkel een aantal gegevens in te vullen en daarna krijg je een renovatierapport in je mailbox die aangeeft op welke punten je woning nog kan worden verbeterd.

Wie wil renoveren, kan via de intercommunale Leiedal, een samenwerkingsverband tussen 13 Zuid-West-Vlaamse gemeenten, bovendien op de hulp van renovatiecoach Bart Deneckere rekenen. Hij werd recent aangesteld. De renovatiecoach staat iemand van A tot Z bij. “De bedoeling is de renoveerders te ‘ontzorgen’. Om hen met andere woorden met raad en daad bij te staan”, aldus Bart Deneckere. “Ik geef de renoveerders adviezen over materialen, aannemers – Leiedal heeft zelf een pool kwalitatieve aannemers geselecteerd – en leningen, ik zal offertes opvragen, de werken van dichtbij opvolgen, na de werken een kwaliteitscontrole doen, enzovoort. Ik zal zelfs helpen bij de aanvraag van de premies.”

Honderdduizenden

Leiedal is de eerste intercommunale die met een dergelijk initiatief uitpakt. “Ik ben blij dat Leiedal dit doet”, stelt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD), die bij de lancering aanwezig was. “We moeten in Vlaanderen in sneltempo honderdduizenden woningen energie-efficiënter maken. Pas daarna kan iemand denken aan een goed energiebeheer. Om een voorbeeld te geven: eerst moet het dak van een woning goed geïsoleerd zijn voor je er zonnepanelen op kunt leggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier