Integratiecoaches weldra aan de slag in De Panne

Redactie KW

Het OCMW van De Panne lanceert het project ‘integratiecoaches’. Dit zijn vrijwilligers, die de nieuwe inwoners van buitenlandse herkomst wegwijs in de gemeente moeten maken. De dienst Vluchtelingen wil het project starten met een tiental coaches.

“Het idee om personen van buitenlandse origine te laten begeleiden door iemand die het reilen en zeilen binnen onze gemeente door en door kent, leefde al enige tijd, maar nu zet de dienst Vluchtelingen er effectief zijn schouders onder”, steekt stagiair bij het OCMW Jolien Struelens van wal. “Het principe is eigenlijk vrij simpel: we willen met dit project nieuwe inwoners van buitenlandse herkomst wegwijs maken in De Panne en Adinkerke.”

Om het project gestalte te geven doet het OCMW een beroep op vrijwilligers die zich als integratiecoach profileren. “De coach en een nieuwe inwoner of zijn gezin, vormen gedurende een half tot een jaar als het ware een duo, waarbij de vrijwilliger zich engageert om de nieuwe inwoner te ondersteunen bij zijn of haar inburgeringsproces”, legt Jolien uit.

De doelgroep wordt gevormd door erkende vluchtelingen. Het zijn dus mensen die al een cursus Nederlands gevolgd hebben of ermee bezig zijn. In 2014 volgden in De Panne 170 personen Nederlandse les. “De enige voorwaarde om in het project te stappen, is dat beide partijen kennis hebben van het Nederlands”, besluit de stagiaire. “Momenteel hebben zich al zes personen als vrijwilliger opgegeven. We beogen te kunnen starten met een tiental coaches om het aantal dan later eventueel uit te breiden.” (RLV)

Wie zich door het initiatief aangesproken voelt en als vrijwilliger aan de slag wil gaan, kan contact opnemen met het OCMW van De Panne, Koninklijke Baan 10, 058 42 97 80 – secretariaat@ocmwdepanne.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier