Inspecteurs Laura & An: “Eigen drughond is meerwaarde”

Laura Cardoen en An Gryson: "We doen nog elke dag ervaring op." (Foto JPT)
Redactie KW

Laura Cardoen uit Wevelgem en An Gryson uit Menen kozen heel bewust en gemotiveerd voor een job bij de politie. Beiden hebben de graad van inspecteur.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politietekort’

Voorts hebben ze gemeen dat ze de jongste vrouwelijke agentes van het korps zijn. De jongedames gelden zowaar als een levende reclame voor een job bij PZ Grensleie: “Elke dag gaan we even enthousiast aan de slag.”

Laura Cardoen, 27 jaar, is eigenlijk maatschappelijk werkster van opleiding. Aanvankelijk werkte ze in deze hoedanigheid op de burgerdienst van PZ Mira Waregem. Na de opleiding aan de West-Vlaamse politieschool ging ze vier jaar geleden aan de slag bij PZ Grensleie. Haar collega An Gryson, die drie jaar ouder is, maakt ondertussen zeven jaar deel uit van het korps. Na het behalen van het diploma in de criminologie trok ze naar de politieschool en kwam vervolgens terecht bij PZ Grensleie. Bij beiden luidt het dat hun job bij de politie “een weloverwogen persoonlijke keuze” is. Het lijkt wel op een roeping. “We hebben allebei een partner. Die hebben er nooit een punt van gemaakt dat we bij de politie werken”, voegen ze eraan toe.

Elke dag beleven we wat anders

Het duo maakt deel uit van dienst operaties. Dag in, dag uit zijn de inspecteurs Cardoen en Gryson op pad. “Het is een erg gevarieerde job. Elke dag staat er ons iets anders te wachten. We beginnen de dag, maar weten nooit wat we allemaal zullen meemaken.” Het duo is het over nog meer zaken eens. “Dit beroep steekt vol sociale contacten. We hebben voortdurend met de burger te maken.” Inspecteur Laura Cardoen: “Precies omdat het werk zo gevarieerd is, doe ik zelf nog elke dag ervaring op. Je leert hoe je bepaalde situaties moeten aanpakken, bijvoorbeeld in het geval van interfamiliaal geweld.”

“En wanneer je een dief op heterdaad weet te betrappen, dan geeft zoiets je een enorme voldoening“, vult inspecteur An Gryson aan.

Toekomst

Ook al behoren ze tot de jongste lichting, toch durven ze aan de toekomst te denken. Zo uit inspecteur Gryson de ambitie om met een eigen drugshond te kunnen werken: “Tot op heden moeten we voor zo’n hond een beroep doen op de federale politie. Een eigen drugshond betekent zeker een meerwaarde tijdens de drugsacties van Grensleie.”