Inktvisjes voor couveusekindjes

Als ambassadeur verzamelt Mieke Amez alle inktvisjes, ze controleert ze nauwgezet en brengt ze naar het ziekenhuis van Waregem. (Foto JE)
Redactie KW

Mieke Amez is ambassadeur van het project voor Waregem. Zij controleert de knuffeltjes en brengt ze naar de materniteit van het OLV van Lourdesziekenhuis.

Het project ontstond in januari 2013 toen een Deense dame een inktvisje haakte voor een te vroeg geboren kindje van vrienden. Het knuffeltje bleek een positief effect te hebben op het premature baby’tje en kreeg heel wat bijval. Ook andere kinderen op de dienst neonatologie kregen een eigen inktvisje. In West-Vlaanderen is het ook in volle opmars, zo ook in het OLV van Lourdesziekenhuis in Waregem.

Ambassadeur

Met het event ‘Party like it’s 1999’, dat in februari plaatsvond, lanceerden Ann Van Gent, Liesbeth Benoit en Leen Neirynck een oproep voor de gehaakte inktvisjes. Ze maakten ook het Waregemse ziekenhuis warm en schonken hun opbrengst aan de dienst neonatologie. Via de organisatie werd een ambassadeur aangesteld, Mieke Amez uit Waregem. Via haar komen de knuffeltjes in het ziekenhuis terecht. Maar eerst moeten ze gekeurd worden. “Dat moet heel zorgvuldig gebeuren, want de kindjes in een couveuse zijn heel kwetsbaar”, weet ze. “Daarom moeten de gehaakte inktvisjes aan bepaalde regels voldoen.” Wie dat wil, mag het inktvisje een naam geven en er ook een briefje bijsteken met wat informatie of een boodschap voor de ouders.

Ook ouders zijn in de wolken met zo’n knuffel voor hun kindje. “De effecten zijn ook positief”, weet Mieke. “De tentakels doen denken aan de navelstreng. Je ziet dat hun vingertjes zich automatisch rond de tentakels klemmen en zo trekken de kindjes ook minder snel hun buisjes of sondes uit.” Wil je een inktvisje geven aan de dienst neonatologie van het OLV van Lourdesziekenhuis? Contacteer Mieke Amez via inktvisjeswaregem@gmail.com.

Meer in de Krant van West-Vlaanderen, Het Wekelijks Nieuws Gaver