Ingelmunster aanvaardt (als enige) spreidingsplan voor vluchtelingen niet

© BELGA
Redactie KW

De gemeente is samen met Scherpenheuvel-Zichem de enige gemeente in Vlaanderen die dat plan naast zich neerlegt. Volgens de burgemeester is de limiet voor zijn gemeente bereikt.

“Ingelmunster neemt sinds lange tijd een voortrekkersrol op wat betreft de opvang van vluchtingen. Jarenlang hadden wij een lokaal opvanginitiatief voor 75 mensen”, vertelt burgemeester Kurt Windels op zijn Facebookpagina. “Onder impuls van minister Maggie De Block hebben we afgebouwd tot 50 plaatsen, daar waar een gemeente van onze omvang gemiddeld een 5 à 10 plaatsen heeft.”

Wij zijn één van de meest solidaire gemeenten van Vlaanderen, maar we hebben ons plafond bereikt

“Op vandaag zijn die 50 plaatsen volledig bezet”, legt Kurt Windels verder uit. “Door de versnelde procedure krijgen die mensen nu ook vrij snel te horen of ze geregulariseerd worden of niet. Dat betekent dat wanneer hun procedure afloopt, ze ook de opvangplaatsen van de gemeente dienen te verlaten.”

“Dat betekent evenwel niet dat de taak van onze sociale dienst en OCMW daarmee af is. Wij begeleiden die mensen verder. Voor die reden zeggen we vandaag dan ook neen tegen die 4 extra plaatsen die de minister ons toebedeelt. Wij zijn één van de meest solidaire gemeenten van Vlaanderen, maar we hebben ons plafond bereikt. Nog meer van onze mensen en diensten vragen is niet mogelijk. Het is nu eerst aan de gemeenten die minder inspanningen doen.”

(PADI)

Burgemeester Kurt Windels :
Burgemeester Kurt Windels : “We gaan een brief sturen naar de betrokken verantwoordelijken om onze bezorgdheid te uiten. We doen immers al zware inspanningen”.© PADI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier