Infovergadering RUP Olieberg Oostrozebeke massaal bijgewoond

© CLY
Redactie KW

De infovergadering die de gemeente Oostrozebeke organiseerde rond het Ruimtelijk structuurplan Olieberg kon op heel wat belangstelling rekenen.

Wanneer dit RUP zijn goedkeuring krijgt, komt er in één klap 2,5 hectare sociale bouwgrond bij en het ziet er naar uit dat de bouwhonger bij de Oostrozebeekse bevolking vrij groot is. Het panel dat zorgde voor de info kreeg dan ook heel veel vragen te beantwoorden vanuit het publiek. Maar zelfs als de gemeente de goedkeuring krijgt om landbouwgrond om te vormen tot bouwgrond, zal het nog minstens vijf jaar duren vooraleer de bouwpercelen beschikbaar zullen zijn.

Het RUP Olieberg is gelegen tussen de Halfweghuisstraat, de Veldstraat, de Kalbergstraat en Ballingen. De gemeente kreeg van de overheid het fiat om het RUP uit te breiden, omdat het hier in feite gaat om een inbreidingsgebied en er een grote nood is aan bouwgronden. De volledige buitenkant van het RUP Olieberg bestaat uit bestaande bebouwing met middenin landbouwgrond, goed voor een 5 hectare. 2,5 hectare van die landbouwgrond wil de gemeente nu verkavelen in sociale bouwpercelen.

Bejaardenzorg

Eerst moet de landbouwrond nog onteigend worden of moeten de toekomstige bouwlustigen die grond kopen van de betrokken landbouwer. Hoeveel sociale woningen er zullen komen, is nog helemaal niet duidelijk. Alles hangt dan af van de projectontwikkelaar die de keuze heeft tussen eengezinswoningen, koppelwoningen en zelfs appartementsgebouwen met drie bouwlagen en een dak. Men gaat uit van een ruwe schatting van veertig eengezinswoningen.

Naast de twee hectare sociale bouwgrond is er ook nog een uitbreidingsgebied voorzien voor bejaardenzorg. Die zone is gelegen dicht bij het rusthuis Rozenberg. De bejaardenhuisjes tussen de Veldstraat en de Rozebergstraat zullen op termijn worden afgebroken, omdat ze niet alleen uitgeleefd zijn, maar ook omdat ze te ver afgelegen zijn van het rust- en verzorgingscentrum en snelle zorg niet mogelijk is. De nieuwe bejaardenhuisjes in die zone zullen worden gegroepeerd en dicht aansluiten bij het woonzorgcentrum. Op de vraag wat er zal gebeuren met die tweede zone van 2,5 hectare, antwoordde burgemeester Karl De Clerck dat die tweede zone pas kan aangesneden worden wanneer de gemeente kan aantonen dat de woningnood enorm groot is in Oostrozebeke, maar dat is nog niet aan de orde.

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier