Infovergadering Ikea in Wevelgem lokt massa volk

Zowat 400 personen tekenden present. © DLW
Axel Vandenheede

Op de infovergadering rond de komst van Ikea naar Wevelgem daagden zowat 400 geïnteresseerden op. Zij kregen uitleg over de procedure en zagen ook een nieuw vestigingsplan.

De Wevelgemse burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) benadrukte dat hij op het infomoment de mogelijke vesting van Ikea niet wilde verdedigen of aanvallen. “Als politiek Wevelgem willen we de pro’s en contra’s goed afwegen. Van bij de start hebben we daarom een aantal bezorgdheden geuit, ik denk aan de impact op mobiliteit of directe omgeving, maar we zijn ons ook bewust van de opportuniteiten. Denk maar aan tewerkstelling of mobiliteitsproblemen die zo opgelost worden door de Vlaamse overheid. Tot slot wil ik stellen dat de gemeente niet beslist over dit dossier, dit is een Vlaamse aangelegenheid. Het gaat namelijk om een herbestemming in het kader van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.”

Snel bij Wevelgem

Lorenzo De Lannoy van Ikea gaf daarna toelichting over Ikea zelf en de plannen voor een vestiging in Wevelgem. “Toen we een paar jaar geleden op zoek gingen naar een locatie voor een West-Vlaamse vestiging, kwamen we al snel bij Wevelgem en het gebied Ter Biest terecht. Wat mobiliteit betreft zitten we daar heel goed, want twee snelwegen kruisen elkaar daar. Ook qua visibiliteit en ruimte zijn er daar mogelijkheden.”

Lorenzo De Lannoy van Ikea liet een voorlopig vestigingsplan zien.
Lorenzo De Lannoy van Ikea liet een voorlopig vestigingsplan zien.© DLW

De Ikea-vertegenwoordiger liet ook een plannetje projecteren van hoe de Ikea-vestiging ingeplant kan worden. “Het gaat om een voorlopig plan, dat wil ik benadrukken. We voorzien veel groen en de parking komt grotendeels onder de grond. Enkel voor de retail, oppervlakte zowat 12.000 m², moeten we parking bovengronds voorzien. Voorts zal er nog een leisuredeel komen. We kiezen bewust voor de combinatie van deze zaken op de site, zodat jong en oud zich daar kunnen amuseren.”

Bieststraat, fietsstraat

Na de uiteenzetting van een uurtje was er gelegenheid tot vraagstelling. Een batterij aan vragen werd alvast afgevuurd. Het ging onder meer over mobiliteit, tewerkstelling en de locatie. Uit de antwoorden bleek dat de gemeente in haar fietsplan de Bieststraat als fietsstraat inschreef en die niet als sluipweg zou kunnen fungeren.

De actiegroep vzw eensgezOnd diende aan de ingang een vragenlijst en een flyer uit.
De actiegroep vzw eensgezOnd diende aan de ingang een vragenlijst en een flyer uit.© DLW

Wat tewerkstelling betreft hamerde Ikea erop dat er 400 arbeidsplaatsen bijkomen. Directeur expansie van Ikea Koenraad van Nieuwenburg: “We hebben de oefening heel concreet gedaan in Gent en daar bleek dat er meer arbeidsplaatsen bijkwamen dan voorzien én dat een concurrent als Weba meegenoot van ons succes.” Nog volgens Van Nieuwenburg is Wevelgem de juiste locatie: “Tweemaal per jaar vragen we in onze winkels de postcode van de klanten. Als je aan de hand daarvan een locatie berekent als ze 20 minuten moeten rijden, komt je uit in Wevelgem.”

Tot slot moesten de mensen van Ikea toegeven dat onteigeningen eventueel kunnen. “Daar moeten we niet flauw over doen. Maar we kunnen wel stellen dat we al acht vestigingen in België realiseerden zonder ook maar één onteigening.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier