Infomoment eensgezOnd over komst Ikea naar Wevelgem lokt 70-tal mensen

De site Ter Biest in Wevelgem. © DLW
Axel Vandenheede

Donderdagavond organiseerde de vzw eensgezOnd een infomoment over de mogelijke komst van Ikea.

De vzw is gekant tegen de komst van de Zweedse meubelgigant naar de site Ter Biest in Wevelgem. Namens eensgezOnd legde Brecht Seynhaeve de doelstellingen van de actiegroep nog eens uit en beschreef het parcours dat nu toe gevolgd werd. “We hebben tal van vragen, maar we kregen nog geen antwoorden. De enige info waarover we beschikken is diegene die we op het infomoment van Ikea kregen.”

2019?

Meester Michaël De Mol, die de vzw op juridisch vlak begeleidt, gaf daarna toelichting over de procedures. “Er moet eerst een plan-MER opgemaakt worden, waarbij milieu-effecten en alternatieve locaties worden onderzocht. Daarna volgt een openbaar onderzoek en nadien wordt een milieu-effectenrapport opgesteld. Indien dat wordt goedgekeurd, volgt de procedure voor een ruimtelijk uitvoeringsplan (voorontwerp, adviesraad deskundigen, openbaar onderzoek, definitieve vaststelling). Daarna worden vergunningen aangevraagd.”

“Er kan daartegen in beroep worden gegaan bij de Raad van State. Als die het RUP vernietigt, moet de volledige procedure worden hernomen”, aldus nog meester De Mol. “Hoe snel Ikea eventueel kan openen op Ter Biest? Als het MER afgerond wordt in 6 maanden en alles heel snel verloopt, kan de winkel wellicht openen in 2019. Maar dat lijkt me eerder onhaalbaar.”

veel fijn stof

De derde spreker van de avond was Vanya Verschoore van Logo Leieland, die het over fijn stof had. “Over fijn stof in dit gebied zijn geen precieze cijfers. Wel is het zo dat deze regio in Vlaanderen op de derde plaats staat wat betreft de concentratie van fijn stof. Als Ikea naar Ter Biest komt en een pak wagens met zich meebrengt, zal de situatie alleen maar slechter worden. In dit gebied is de concentratie van fijn stof sowieso al groot omdat Ter Biest tussen snelwegen en niet ver van de luchthaven ligt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier